Традиционната българска кухня предлага огромно разнообразие от ястия за всеки

...
Традиционната българска кухня предлага огромно разнообразие от ястия за всеки
Коментари Харесай

5 класически забравени български ястия

Традиционната българска кухня предлага голямо многообразие от ястия за всеки усет и всеки джоб. Всяка къща има личен рецептурник със стотици кулинарни изкушения. Особено внимание заслужават кулинарните изкушения, които се подготвят в някои от районите на страната. Дори и наименованието на някои от присъщите районни специалитети звучи магично.

Само като чуе човек чомлек, капама или бабек и незабавно се сеща за кухнята на баба на село. Дали ястията от детството ни могат да имат същия магичен заряд и усет, в случай че ги приготвим и в този момент в модерната си кухня. Ето пет извънредно вкусни обичайни български ястия, които актуалните домакини все по-рядко подготвят.

Лучена яхния

Тази извънредно ароматна и засищаща чорба е присъща за съвсем цяла България. Рецептата леко се разграничава в другите краища на страната. На която и да се спрете можете да сте сигурни, че лучената чорба е приятност за сетивата. Тази семпла манджа се отличава с прелестен и мек усет, бързо утолява глада. Краят на зимата е точното време за приготвянето й, тъй като на пазара умерено могат да се намерят арпаджик (малки лукчета), както и елементарен остарял лук. В някои райони прибавя и праз. Класическата рецепта за тази манджа е:

 Лучена яхния

1. Взимате към 500 грама остарял лук и към 200 грама арпаджик. По предпочитание може да добавите и един филиз праз. Нарязвате ги на ситно и ги задушавате до омекване с две-три лъжици лой по желание.

2. Към задушения лук прибавете към 800 мг. гореща вода. Някои домакини избират да заменят водата със зеленчуков бульон, само че в случай че в действителност желаете да се насладите на ароматна лучена яхния, не добавяйте бульон.

3. Оставете по този начин получената примес на приблизително мощен огън да поври към 10-15 минути. Дръпнете я от котлона и прибавете примес от две супени лъжици брашно и две супени лъжици доматено пюре, леко разрушени в хладки вода.

4. Върнете на котлона и разбърквайте. Варете до момента в който стартира да се сгъстява. Добавете сол, черен пипер и дафинов лист.

За до обогатите усета на по този начин приготвената яхния, можете да запечете лука авансово във фурната до покафеняване. Други домакини прибавят наситнени моркови и горчица, а при поднасяне наръсват с магданоз. Любителите на опитите могат да овкусят това обичайно българско ядене в допълнение със сини сливи.

 Пълнени чушки

Пълнени сухи чушки със зрял фасул

Традиционно това ядене участва на трапезата ни на Бъдни вечер. Тогава всички се любуват на ароматните подправки и богатия усет. Няма причина да отсъства от трапезата ни и през останалите зимни месеци. В доста от по-малките селца, това си остава желан метод за пълнене на чушки, за разлика от по-големите градове, където домакините обичайно ги пълнят с кайма. Приготвянето на тази вкусотия е относително елементарно, тайната на неповторимия усет е съчетаването на подправките.

1. Измийте 10-12 изсушени червени пиперки и ги накиснете в гореща вода с цел да се отпеснат и омекнат.

2. Сварете към 400-500 гр. остарял боб до цялостна подготвеност като във водата добавите една чаена лъжичка джоджен и една чаена лъжичка ронена чубрица. Гъстотата би трябвало да е като на гъста супа.

3. Добавете малко сол и червен пипер на усет. Отцедете леко по този начин приготвената примес и напълнете с нея чушките.

4. Залейте с отцедения сос напълнените чушки и ги печете до подготвеност на мудна фурна.

Ако сте склонна да експериментирате може да прибавите към сварени боб ситно нарязани кисели краставички и накълцани орехи. Резултатът обезпечено ще надмине упованията ви.

 Качамак

Качамак

Това ядене е извънредно вкусно и елементарно за подготвяне. Мнозина от нас като деца постоянно за закусвали или вечеряли с качамак. Много мемоари са свързани с купата ухаещ качамак, щедро посипан със сирене, разтопено масло и малко червен пипер. Или може би вие сте го предпочитали подготвен с пръжки и сланина. Някои даже го подготвят под формата на сладкиш. Приготвянето на качамак е елементарно, бързо и не е доста трудоемко.

Повечето от магазините оферират подготвени смеси за подготвяне на тази вкусотийка. Ако спазвате напътствията на опаковката резултатът ви е обезпечен. В домашни условия качамак се подготвя като във вряща подсолена вода се изсипва на доста тънка струйка царевична грис и се разбърква непрестанно. И един кулинарен съвет от долапа на баба – в случай че не желаете вместо качамак да получите някакво жълто, лепкаво „ нещо “, запечете на умерена фурна за няколко минути царевичната грис. Гарнирайте по избор и консумирайте на драго сърце.

Каша от коприва

 Каша от коприва

Няма да ви отегчаваме с дълга лекция за потребните свойства на копривата. В обичайна българска кухня съществуват доста разнообразни способи за приготвянето й. Дали ще изберете да зарадвате околните си с елементарна копривена чорба с ориз или копривена каша, няма значение. Тази българска манджа ще се хареса на всички. Традиционната копривена чорба се подготвя елементарно и бързо.

1. Задушете една приблизително огромна глава лук в една-две лъжици лой по желание. Когато лукът омекне прибавете един нарязан морков.

2. Налейте гореща вода или зеленчуков бульон. Оставете да поври на приблизително мощен котлон 10 минути.

3. Прибавете във врящата примес авансово измитата и нарязана коприва. Добавете сол и червен пипер на усет.

4. Когато копривата се попари я извадете с решетъчна лъжица и я накълцайте. В това време може да добавите една шепа ориз към бульона.

 Хляб

5. Върнете копривата назад в тенджерата и варете до подготвеност на ориза.

6. Можете да сгъстите ястието с лъжица брашно леко размито в хладка вода.

7. Добавете застройка от жълтък и кисело мляко.

Опитайте да добавите към по този начин приготвената манджа орехи, зехтин и чесън.

Хляб от нахут

Приготвянето на самун от нахут е особено най-вече за най-южните краища на страната. Тайната на този благоуханен самун е в нахутената закваска. В елементарна керамична чиния се смесват стрит нахут, малко вода и късче ръжен самун. Така приготвената примес се покрива и оставя на топло, с цел да може да стартират естествени процеси на ферментация. Когато тази естествена квас е подготвена се замесва пита от равни елементи пшеничено и нахутено брашно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР