Този текст е част от поредица, която разглежда ролята на

...
Този текст е част от поредица, която разглежда ролята на
Коментари Харесай

Павол Салай, "Репортери без граници": Има сериозен глад за качествена журналистика

Този текст е част от поредност, която преглежда ролята на публичните медии в България във връзка назанчението на нов общоприет шеф на БНР. Поредицата включва още разбор по тематиката и изявление с някогашния шеф на радиото, Андон Балтаков. Визитка: Салай завежда бюрото на " Репортери без граници " за Балканите и Европейския съюз. Има дълготраен редакторски и консултантски опит в областта на енергетиката и климатичните промени. Притежава магистратура по " Бизнес, стопанска система и европейски въпроси " от парижкия кампус на Sciences Po, както и бакалавър по политология от университета " Комений " в Братислава.
Каква е ролята на публичните медии, изключително в страна като България, в която свободата на словото е лимитирана? Живеем в ера на информативен безпорядък. Фалшивите вести се популяризират няколко пъти по-бързо в цифровото пространство от достоверната информация, която не постоянно е комерсиално привлекателна. В този подтекст ролята на публичните медии е да дават достоверна информация по тем от публичен интерес. Тази роля е основна в подтекста на пандемията от ковид и предизборната обстановка. Това важи с цялостна мощ за България, в която пространството за достоверна информация и самостоятелни медии е доста лимитирано, до момента в който дезинформацията процъфтява и равнищата на имунизация против ковид са изключително ниски. Обществените медии могат да изпълнят своя ангажимент, единствено в случай, че са публицистично и финансово самостоятелни от страната, че са подлагани на политическо въздействие. В България тази самостоятелност не постоянно е обезпечена. Какво наподобяват публичните медии в България погледнати извън? Докато БНР като цяло има професионален метод и съблюдава законите, при ръководството на Емил Кошлуков Българска национална телевизия е поела в притеснителна посока. Обществената телевизия се раздели с редица професионални публицисти и не отразяваше независимо изборния развой в страната. Българските публични медии като цяло са податливи на политически напън и прекомерно подвластни от управлението си в битката против този напън.

Oще по тематиката Какво могат да създадат публичните медии в България, с цел да подобрят ситуацията си? По време на визитата си в България предишния месец приканих управляващите и политическите партии, които ще вземат присъединяване в идните избори да поддържат проект за излаз от рецесията в свободата на словото, основан на рекомендациите, които публикувахме през март. От март насам незначителна част от тези рекомендации е изпълнена. (Още по тематиката )

По време на срещата си със Съвет за електронни медии през септември изложих следните рекомендации, изключително във връзка с Българска национална телевизия:

Законово да уточнят мандата на публичните медии и да подсигуряват бистрота при финансирането Да подсилят финансовата самостоятелност и да подсигурят бистрота на харчовете (особено ще се отнася до наемането на външни подизпълнители, които в някои случаи са обвинени в кражба на обществени средства) Да подсигуряват, че бюджетът на публичните медии се утвърждава от самостоятелен орган с транспарантна методология без опция страната да пренасочва средства, като по този метод се ликвидира политическото въздействие над управителните органи на публичните медии Да преработят процедурата и критериите за избор на мениджъри, с цел да подсигуряват, че те са експерт в медийния бранш с честен интегритет и без политически обвързаности Да подсигуряват, че проявата на рецензия от страна на публицистите по отношение на управителните органи няма да се преглежда като акт на непочтеност и да води до административни наказания, както се споделя в закона

Още по тематиката Какви са опциите за развиване на публичните медии? Преживяваме исторически миг, в който публицистиката минава през няколко рецесии по едно и също време, а дезинформацията е в златен интервал. В същото време точно заради тази причина доста хора са гладни за достоверна информация и висококачествена публицистика. Това сигурно е опция, от която публичните медии могат да се възползват
Този текст е част от поредност, която преглежда ролята на публичните медии в България във връзка назанчението на нов общоприет шеф на БНР. Поредицата включва още разбор по тематиката и изявление с някогашния шеф на радиото, Андон Балтаков. Визитка: Салай завежда бюрото на " Репортери без граници " за Балканите и Европейския съюз. Има дълготраен редакторски и консултантски опит в областта на енергетиката и климатичните промени. Притежава магистратура по " Бизнес, стопанска система и европейски въпроси " от парижкия кампус на Sciences Po, както и бакалавър по политология от университета " Комений " в Братислава. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР