Този път тръгваме по различен начин. Този път никой не

...
Този път тръгваме по различен начин. Този път никой не
Коментари Харесай

Интерес към АЕЦ Белене има не само от Китай, а и от Франция

Този път тръгваме по друг метод. Този път никой не споделя, че страната дава едни и пари или че ще подсигурява инвестицията на някой. Тръгваме по пазарен метод – това е най-сигурната гаранция, че планът има икономическа вероятност. Така вицепремиерът Томислав Дончев отбрани рестартирането на плана АЕЦ " Белене ".

Според Дончев, при идването на частен вложител щяло да е несъмнено, че ще има пазаруване на ток и от други страни в района. Той беше безапелационен пред Нова телевизия, че против " план на пазарен принцип " имало единствено политически причини.

Да, в случай че АЕЦ " Белене " бъде издигнат, ще е с съветски реактори, тъй като сме си ги купили, призна Дончев, който съобщи и, че продажбата на тези реактори не можела да стане без експлицитната воля на производителите т.е. на " Атомстройекспорт ". Относно рисковете от градежа – да вземем за пример сеизмичния риск, вицепремиерът беше сбит – доста било рисково, когато политиците се правели на специалисти. Според мен по отношение на сеизмологичния риск би трябвало да се изричат единствено сеизмолози , посочи той.

Същевременно енергийният министър Теменужка Петкова сподели пред bTV, че към плана " Белене " има интерес с изключение на от Китай и още от Areva и Framatom, която се управлява от EDF . Ядреният риск остава в България – по тази причина не е удачно да се продаде целият план, а НЕК да взе участие с апортна вноска на активите. Надявам се с активите, за които към този момент сме дали пари – съоръжение, площадка и разрешителни, да имаме блокираща квота, посочи Петкова.

Припомняме, че в края на предходната седмица тя разгласи, че ще се прави оценка на нематериалните активи , защото на материалните към този момент има оценка и в случай че планът е 10,5 милиарда евро, както предлага Българска академия на науките – да не надвишава тази граница, той страната до момента е дала 3 милиарда лв. и това е малко над 10%, а блокиращата квота би трябвало да е 34% .

Относно нуклеарният риск до момента ръководещите още не разясняват каква стойност на риск ще подсигурява . Съгласно формален отчет на юридическата адвокатска фирма Hunton & Williams, основан на проучване на Парижката спогодба за компенсации на трета страна в областта на нуклеарната енергетика, подписана на 29 юли, 1960 година и на Виенската спогодба за цивилен компенсации при нуклеарен случай, подписана на 21 май, 1963 година, България е заложила финансов най-малко на сигурност при нуклеарен случай от единствено 49,1 млн. евро ! Към Виенската спогодба има спомагателен протокол от 1997 година и в него се показва, че " отговорността на оператора е неограничена, само че всяка страна, инсталираща нуклеарна мощ, може да уточни предел на финансова отговорност от оператора на стойност не по-малко от жестоко 400 млн. $ " - член 9, т.1, корекция на член 7 от 1963 година. Възможно е сумата да е по-малка съгласно типа на нуклеарната апаратура, само че следователно страната, инсталираща мощността, би трябвало да обезпечи средства при положение на повреда, в случай че вредите не са покрити от размера на застраховката и в сходство с границата от най-малко 400 млн. $.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР