. Този път причина станаха изказванията на лидера на Възраждане

...
. Този път причина станаха изказванията на лидера на Възраждане
Коментари Харесай

Защо българите в Украйна са гневни на Костадин Костадинов

. Този път причина станаха изявленията на водача на " Възраждане ” Костадин Костадинов, в които той се афишира за автономност на българите в Южна Бесарабия. " Това е груба интервенция във вътрешните работи на страната Украйна, поддръжка за фракционизъм и съветската военна експанзия против Украйна ", написа в писмото на украинските българи.

Украинските българи са безапелационни, че претенции за автономност от тяхната общественост няма - най-малко не и съществени. По думите на Петър Добрев от българското село в Украйна Островное, локални дейци не приказват за такива неща. " Ако има хора, които мислят за автономност и я желаят, това са може би 1 % или по-малко ", споделя Добрев пред Дъждовни води.

Манипулацията, че българското малцинство е потискано

Даниел Бенатов е украински българин, учител е в Киевския университет. Той счита, че посланията на Костадинов са подвеждащи и манипулативни. " Искат да покажат, че тук, в Украйна, малцинствата са по някакъв метод потискани, само че това не е по този начин ", разяснява Бенатов пред Дъждовни води.

По думите на Бенатов българите в Украйна имат културна автономност - никой не ги притиска и имат опция за развиване. Важно е да се означи и това, че украинци и българи имат положителни връзки между тях, разяснява още университетският учител. " Българските села са огромни, всяко село има културен дом и читалище, имат своите фолклорни колективи и по този начин нататък. "

Благодарение на промяна в просветителния развой на Украйна пък децата от националните малцинства могат да учат всички дисциплини в учебно заведение на своя роден език. Това важи и за българите. " Ние живеем в свободна страна, демократична, където всеки може да предложи хрумвания и те да се обсъдят ", разяснява апелите за автономност Петър Добрев. " Но това би трябвало да се направи от украинските жители и би трябвало да се направи единствено след края на войната. "

Подклаждане на огъня на съветската експанзия

И двамата украински българи са единомислещи, че обстановката, в която се намира Украйна сега е изключително комплицирана и не е времето за сходни полемики. " Който през днешния ден приказва за автономност, той подклажда огъня на войната ", разяснява Добрев.

По думите на университетския учител Даниел Бенатов изявленията на Костадин Костадинов са форма на агитация и то такава, която Русия употребява не за пръв път. Бенатов отбелязва и случая с унгарското малцинство в Украйна, за което Виктор Орбан още през 2014 година изисква да получат автономност. Унгарското малцинство обаче е в напълно друга позиция от българското, изяснява Бенатов. В Закарпатието, където е съсредоточена етническата група, множеството хора приказват само маджарски, което усложнява живота им в Украйна, споделя университетският учител.

Речта, в която Орбан приканва за самостоятелност на унгарското малцинство в Украйна, унгарският водач прави единствено няколко седмици откакто Русия анексира Крим в прорез с интернационалното право. Тогава Виктор Орбан беше ракритикуван, че се включва в разказа на Москва, която подклажда сепаратизма в Украйна. По думите на украинския българин Петър Добрев, настояванията на водача на " Възраждане "  за автономност на българите в Украйна също са призив за фракционизъм.

Не е в полза на България да гони украинските бежанци

" Още по-смущаващи са заканите на водача на партия " Възраждане "  за изселване на украински бежанци от територията на България ", написа още в писмото на украинските българи до Народното събрание в София. Българските държавници би трябвало да са заинтригувани от това украинските бежанци в страната да се интегрират и да живеят в България, разяснява Добрев пред Дъждовни води. Според Бенатов пък това е просто още един опит да се подклажда злоба към украинците.

Костадин Костадинов, водач на " Възраждане " Снимка: BGNES

Петър Добрев пък счита, че за България в действителност е преференциално бежанците от Украйна да се настанят трайно в страната. " Това има доста плюсове за България - първо стопански, тъй като тези хора влагат парите си там, не живеят единствено с помощите, които им дава българската страна. Също вземат решение до някаква степен и демографския проблем - доста хора от украинските бежанци мислят и след войната да останат в България ", споделя Добрев пред ДВ.

Освен всичко друго " измежду десетките хиляди бежанци от Украйна, които сега са в България, има хиляди и хиляди украински жители от български етнически генезис ", продължава отвореното писмо на украинските българи.

България би трябвало да приказва с украинските българи

И двамата украински българи приканват всеки в България, който желае да помогне на своите сънародници в Украйна, да се обърне директно към тях. " Ако някой в България чете, че украинските българи имат някакви проблеми в Украйна и желае да им помогне, той може непосредствено да се свърже с тях. Ако хората мислят, че сънародниците им се нуждаят от поддръжка, умерено могат да ревизират персонално по какъв начин е там да им оказват помощ непосредствено от България ", споделя Даниел Бенатов.

В никакъв случай обаче не трябва България да се намесва във вътрешните работи на Украйна, безапелационни са украинските българи. " Господин Костадинов, в случай че е общественик, не би трябвало да приказва такива неща. Защото в България също има малцинства, които живеят плътно на територията. Сега в случай че друга страна се намеси и приказва такива неща, по какъв начин ще реагира България и персонално господин Костадинов? ", пита Петър Добрев.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

" България е сбъдната фантазия ": бесарабски българи описват

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР