Този месец Столичният зоопарк отбелязва 133 години от създаването си.

...
Този месец Столичният зоопарк отбелязва 133 години от създаването си.
Коментари Харесай

Столичният зоопарк отбелязва 133 г. от създаването си



Този месец Столичният зоопарк отбелязва 133 години от основаването си.

„ Столичният зоопарк е най-големият зоопарк на Балканите и като подобен би следвало да се означи уместно такава годишнина “, сподели за БНР Добромир Бориславов, шеф на зоопарка, ландшафтен проектант.

Той заяви, че ще се провежда галерия, с която да се насочи вниманието на посетителите към предпазените типове животни, които се отглеждат в Столичния зоопарк.

„ Напоследък зоопарковете стартират да получават една доста значима функционалност. Те от места, в които се отглеждат диви животни на закрито, към този момент от ден на ден се трансформират в центрове, в които да се отглеждат и развъждат и предпазени типове, изчезващи в природата и действително видяно ролята на зоопарковете е да съхраняват генофонда и да се пробват да поддържат и усилват популациите на тези застрашени типове “, добави в предаването „ Закуска на тревата “ Бориславов.

 Двойка белогърби гибони Снимка: Столичен зоопарк

Върху остарели варели ще бъдат показани рисунки на животни от предпазени типове, които столичната зоологическа градина отглежда.

„ И с цел да бъде съвременен, както множеството огромни зоопаркове, ние сме решили това да се случи върху ексцентрични пана, те ще бъдат изрисувани върху варели като желаеме да покажем на посетителите, че в днешно време би трябвало да се опитваме да оползотворяваме ресурсите на природата по допустимо най-пълноценния метод . Искаме да покажем, че едни отпадъчни артикули могат да се трансфорат в произведение на изкуството. Именно върху тези варели ние ще покажем рисунки на животни от предпазени типове, които Столичната зоологическа градина отглежда . По разнообразни способи ще се опитаме да възпитаваме децата към обич и грижа към природата и надлежно към животните, тъй като всичко е един цикъл, една екосистема. За страдание намесата на хората води до катаклизми и изгубване на доста скъпи типове “, акцентира той.

 Снежен леопард Никс Снимка: Столичен зоопарк

Според Добромир Бориславов управлението на Столичната зоологическа градина се стреми да облагородява пространството на зоопарка, който е 235 декара. 

Японската градина ще бъде усъвършенствана, да стане още по-привлекателна, красива с богатото си наличие от декоративни типове със своите алеи с камъчета и други ландшафтни композиции . В момента има реорганизация на една от детските ни площадки, която се намира покрай бизоните и благородните елени. Още малко остава тя да бъде приключена, по-късно в рамите на летния сезон ще бъде реконструирана и детската площадка, която е покрай езерото, с помощта на това, че зоологическата градина кандидатства по стратегия ПУДООС на министерството на околната среда и водите “.

 Снимка: Столичен зоопарк

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР