Този месец правителството постави цел за икономически растеж от около

...
Този месец правителството постави цел за икономически растеж от около
Коментари Харесай

Премиерът на Китай предупреди: Целта за растеж 2023 г. не е лесна задача

Този месец държавното управление сложи цел за стопански напредък от " към пет % " - една от най-ниските от десетилетия насам, защото Китай излезе от строгите правила за нулеви стойности, които понижиха Брутният вътрешен продукт, заключи Агенция Франс Прес.

А Ли Цян - един от най-доверените съдружници на китайския президент Си Дзинпин, одобрен за министър председател през уикенда - призна, че тази цел няма да е лесна.

" Страхувам се, че постигането на задачата ни за напредък от към пет % няма да е лесна задача и ще изисква да удвоим напъните си ", съобщи Ли на конференция в Пекин, проведена във връзка закриването на Националния национален конгрес с гумен щемпел.

Миналата година Китай означи едвам трипроцентов напредък, като доста изостана от поставената цел от към 5,5 %, защото стопанската система се оказа под въздействието на строгата политика на Covid и рецесията с недвижимите парцели.

В понеделник Ли съобщи, че скромната цифра " е избрана след изцяло разглеждане на разнообразни фактори ".

Той предизвести за " доста нови провокации " пред растежа, само че добави, че множеството хора " не фиксират всеки ден погледа си " върху данните за растежа на страната .
 Ли Цян определен за министър председател на Китай Обновена
Ли Цян определен за министър председател на Китай

Един от най-доверените доближени на президента Си Дзинпин

Вместо това, сподели той, те се интересуват повече от " съответни, близки до тях въпроси ", като да вземем за пример жилища, претовареност, приходи, обучение и опазване на здравето.

Коментарите на Ли приключват седмица на срещи на високо ниво в Пекин, по време на която президентът Си получи нов мандат, с което затвърди позицията си на най-могъщия китайски водач от генерации насам.

В първото си послание към законодателите, откакто получи трети мандат, Си акцентира нуждата от подсилване на националната сигурност .

В понеделник 69-годишният Си благодари на хилядите делегати в Голямата зала на народа в Пекин за това, че са му дали трети мандат, и даде обещание " да приема потребностите на страната за своя задача, а ползите на народа за собствен аршин ".

" Сигурността е в основата на развиването, а стабилността е причина за разцвет ", съобщи Си пред събралите се делегати на заключителната сесия на Наказателно-процесуален кодекс.

" Трябва напълно да насърчаваме модернизацията на националната защита и въоръжените сили и да превърнем националните въоръжени сили във Велика стоманена стена, която дейно пази националния суверенитет, сигурността и ползите на развиването. "
 Санкциониран от Съединени американски щати военачалник е новият боен министър на Китай
Санкциониран от Съединени американски щати военачалник е новият боен министър на Китай

Този ход идва на фона на обтегнатите връзки сред Вашингтон и Пекин

Той също по този начин прикани за консолидирана непоклатимост в в миналото размирния Хонконг и за обединяване със самоуправляващия се остров Тайван, който Китай счита за своя територия.

" Доверието на народа е най-голямата движеща мощ, която ме тласка напред, а също по този начин и тежка отговорност на раменете ми ", сподели той.

" Великото подмладяване на китайската нация е навлязло в необратим исторически развой. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР