Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден

...
Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден
Коментари Харесай

Кирил Петков: Продължаваме да си нямаме доверие с ГЕРБ

" Този формат не е коалиция, в противен случай - той е основан точно тъй като не можем да създадем коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е доста по-лесна, в случай че си имахме доверие, само че ние, както споделих и преди, си нямаме. И тъй като си нямаме, би трябвало да влезем в тази комплицирана структура на сменяне на министър-председател след 9 месеца. ", разяснява водачът на " Продъджаваме смяната " Кирил Петков ротацията на министър председателите. Постът беше оповестен във фейсбук в профила на Лена Бориславова.
" Едно от нещата, които не обичах в политиците, когато бях в ролята на наблюдаващ, е да изясняват какви са аргументите за нарушаване на някакво заричане. В подобен миг постоянно се вади от 100 кладенци вода, с цел да се изясни за какво нещо е направено не както е дадено.
Първо, би трябвало ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, обвързван с ГЕРБ в предстоящ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите другари и гласоподаватели са се почувствали извънредно от този факт, се оправдавам! Защо обаче откровено имам вяра, че в тази обстановка това е най-хубавото, което можем да сторим.
Да имаме държавно управление с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да осъществим доста от нашите очаквания за смяна - аз надълбоко имам вяра, че е допустимо с формата за ръководство, който сме показали.
Важно е да се означи, че промяната на министър-председател ще е реалност, само че министрите остават същите. Този модел на ръководство, когато има неспособност две партии да са в коалиция, само че и неспособност да се направи кабинет без общо гласоподаване в Народното събрание, е единственият вероятен - заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Така че е значимо да се каже, че ротационният модел се ползва, когато две политически сили си нямат доверие, само че не могат и да излъчат държавно управление без гласовете на двете. 
Сега към този момент да отидем до действителния различен избор, който стои, в случай че не създадем този механизъм - шести следващи избори. Тук не желая да изреждам всички проблеми с този вид, само че въпреки всичко ето някои действителни последствия от такава обстановка: 1) няма бюджет 2) губим парите от ПВУ 3) няма Шенген и еврозона 4) има разпад на държавността 5) няма промени в прокуратурата и регулаторите 6) името на България пред света става безусловно разрушено 7) пускаме псевдо националистите да порастват и хвърлят червени бои по европейските институции под предлога за поход за мир и печелят гласоподаватели с ЛЪЖИТЕ, че щял някой да праща българи да се бият в Украйна (това апропо за всички младежи във Възраждане - апелирам ви, не вярвайте на тези нелепости - това в никакъв случай няма да се случи).
Приятели, това е единствено дребна част от цената на следващи избори и постоянно съм считал, че в случай че човек е изправен пред алтернатива да избира сред два разновидността, които не са положителни, анализът какъв брой е неприятен единствено единият вид и забравяйки другия, сигурно дава стеснен разбор на този избор.
И тук желая да отговоря непосредствено на въпроса въз основата на тези причини, по какъв начин направих своя персонален избор за това решение. В тези моменти, с цел да е свободен да вземе такова решение, човек би трябвало да си даде същинска сметка кои сили го движат. Аз няма да бъда част от този министерски съвет. Спокоен съм да кажа, че властолюбието не е фактор за мен в това решение. На базата на всички тези причини, надълбоко в себе си усещам, че с 64 депутати на смяната от общо 240, това предложение за ръководството на България за идващите 18 месеца е най-хубавото, което можем да създадем.
Накрая ще споделя една лекция на обичан мой професор, която е и в основата на това решение. Благодаря на всички, които бяха част от неговото сглобяване и особено на Николай Денков и Мария Габриел, че бяха подготвени да застанат най-отпред, с цел да може изобщо да имаме този избор ", заключава Петков.
Решението за ротационно държавно управление с ротационен министър председател сред ПП-ДБ и ГЕРБ, предстоящо повлече разочарования. " Моля всички, които ме последваха, с цел да създадем България по положително място - като променим системата политически, да одобряват моите извинения. Не се оправих. Реших, че са назрели изискванията и хората имат потребност от смяна. Извинете ме. Подведох ви ", написа във фейсбук министърът на превоза от четворната коалиция Николай Събев. Той не за първи път демонстрира голямо отчаяние от своите (бивши) съратници - след загубата на априлския избор изиска оставките на Асен Василев и Даниел Лорер от управителните постове в Политическа партия.
" Имам политическо гадене ", реагира още нощес и някогашният народен представител от Демократична България Кремена Кунева. Все отново тя остави за през днешния ден по-трезвите оценки.
Видно от обществените мрежи, доста от редовите симпатизанти на Демократична България и Политическа партия мислят като Събев и Кунева. Естествено, съществуват и противоположни отзиви.
Очакват се брожения и в ГЕРБ. Партийният актив е в потрес от новината, въпреки публично да мирува. Тънък колорит пристигна от Делян Добрев. Той се извини за прогнозата си от преди 2 седмици, че министър председателят ще бъде излъчен от ГЕРБ.
Все отново недоволството в партията може да стане и самоуверено, защото към този момент, ГЕРБ получава едно само място в ротационното държавно управление - това на Мария Габриел. В него с изключение на специалисти ще има и политически фигури като Асен Василев и Даниел Лорер. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР