Той уважава пълната претенция на тримата – те водят делото

...
Той уважава пълната претенция на тримата – те водят делото
Коментари Харесай

”Отровното трио” Бабикян, Минеков и Хаджигенов осъди Цвета Караянчева

Той почита цялостната рекламация на тримата – те водят делото за по 1000 лева, като прецизират, че това е непълен иск от 10 000 лева Така, в случай че тримата завоюват дефинитивно, те ще могат да заведат ново дело за по 10 000 лева, по което към този момент ще е потвърдено, че има породена щета.

„ Отровното трио “ дава Караянчева на съд поради нейно изявление от 11 септември 2020 година, в разгара на антиправителствените митинги. По това време тя е ръководител на Народното събрание. В предаването „ Лице в лице “ по bTV Караянчева споделя: „ Олигарси, които финансират онази част от митинга, като „ Отровното трио “; „ Мафия, която финансира митингите “; „ въоръжен митинг “; „ На митинга са хвърчали бутилки със запалителна течност “.

Пред съда тримата настояват, че са свикали митинги и изказванията на Караянчева са откровени лъжи, ориентирани към очерняне на уредниците на митинга. Настояват, че са претърпели болки и премеждия и са уронени престижът, персоналното им достолепие и морал.

Караянчева дава отговор документално пред съда, че изявленията й не били обидни, нито оскърбителен. Че тримата водили международно прочут митинг против властта и по тази причина трябвало да имат по-висок предел на толерантност на изявленията. Караянчева твърди още, че оценката и мненията й били персоналното й усещане като жител и като ръководител на Народното събрание за държанието на протестиращите.

Съдът изслушва четирима очевидци. За Караянчева свидетелства Антон Златанов, който по време на митингите е зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи. Той споделя, че всеки ден на митингите е бил друг, че от време на време имало и противоправни дейности, че имало потърпевши служители на реда и протестиращи, че в някои от дните е имало обстановки на всеобщи вълнения.

Приятел на Бабикян свидетелства, че и „ в персонални и в фамилни диалози можело да се види тежка невротична реакция при господин Бабикян, когато става въпрос за това, че бил упрекван, че някой плащал и надали не мафията провела техните дейности в този миг “. Свидетелят добавя, че очернящата акция, отпред на която застанала Караянчева, била тежък удар за Бабикян.

Съпругата на Минеков споделя пред съда, че изявлението на шефката на Народното събрание „ се отразило с доста съществени хипертонични рецесии при господин Минеков и с нарушаване на съня “.

Близък другар на Хаджигенов също споделя, че изявлението на Караянчева му се отразило доста зле. Хаджигенов дълго време не съумял да върнете ритъма си на работа, съня си, губел централизация, изживял самобитна личностна рецесия, тъй като се чувствал афектиран, набеден, наскърбен.

Мотивите на съда: Свободата на словото не е безспорна, а се разгръща до рамките, след които към този момент се засягат други конституционни полезности – каквито са положителното име и правата на другите жители, изяснява съдът в решението си.

Магистратите одобряват, че са обидни изразите „ олигарси, които финансират онази част от митинга, като Отровното трио “ и „ мафия, която финансира митингите “ са обидни. Съдията напомня и какво значи мафия и олигархия.

„ В сегашния случай не се касае просто за отрицателна оценка на личността и държанието на Хаджигенов, Бабикян и Минеков по отношение на активността им по образуване на митингите, а за изрази, директно ориентирани и целящи да уязвят тяхното достолепие. С по този начин употребяваните изрази се основава усещане измежду хората, че тримата са платени от олигарси и мафиоти за да бъде основан безпорядък в страната. Със същите изрази се внушава на феновете, че са организирали митингите, не тъй като смятат и имат вяра в правилата на държавността и демокрацията, а тъй като получават пари “, написа съдът. Затова тези изрази се одобряват за обидни и Караянчева би трябвало да дава отговор за тях.

Изразите „ въоръжен митинг “ и „ хвърчаха бутилки със запалителни смеси “ ускоряват внушението за недобросъвестност на тримата, за които се основава чувството, че са съдействали за ескалация на напрежението и експанзия на митингите, изяснява съдът.

Той преценя, че 1000 лева е заслужено обезщетение за тримата. „ Присъждането на обезщетение единствено по себе си съдържа морално задоволство – признание, че дейностите на ответника са противоправни, и отговорността му за породените вреди, като размерът на паричната сума е за репариране на фактически претърпените вреди и не може да служи за обогатяване “, добавя съдът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР