Той премина границата напълно сам, едва на 11 години само

...
Той премина границата напълно сам, едва на 11 години само
Коментари Харесай

Да бягаш от войната сам на 11 години с телефонен номер на ръката

Той мина границата изцяло самичък, едвам на 11 години единствено с един найлонов плик, дребна раничка и паспорт в ръка. Преминал е 1200 км от източната част на Украйна с телефонния номер на родственици, написан непосредствено ръката му.

Хасан напуснал родния си град в Запорожие, а майка му останала с старата му баба в Украйна. Качила го на влака и помолила хората да го съпроводят до границата. Властите оповестиха момчето са същински воин, който завоюва сърцата на всички с усмивката и смелостта си. Само той си знае какъв брой му е било мъчно да пътува самичък в условия на война на тази нежна възраст, в която занапред ще разбере какво е да си мъж. 

На границата със Словакия доброволци поеха момчето и му дадоха храна и вода, до момента в който граничните управляващи се свързаха с роднините на посочения номер. Вътрешният министър на Словакия Роман Микулеч посрещна 11-годишния Хасан и се увери, че той към този момент е с роднините си в Братислава. Словашката младежка християнска асоциация провежда дарителска акция в помощ на майката и бабата на момчето, които останаха в Украйна.

Във видео известие майката на 11-годишния Хасан благодари на словашката полиция за съдействието и изясни за какво се е наложила детето да се изтегля единствено. 

„ Близо до града ни се намира нуклеарна централа, която руснаците обстрелват. Не можех да оставя майка ми, тя не може да се движи сама, по тази причина изпратих сина си самичък към Словакия “, сподели Юлия Писецка, която е вдовица и няма на кого да разчита.

Хасан е сред 2-та милиона бежанци, които напуснаха Украйна от началото на съветската военна инвазия. Над 1,2 млн украинци към този момент дойдоха в Полша, над 140 000 са потърсили леговище в Словакия, по данни на Организация на обединените нации.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР