Той изказа опасение за влизане в дългова криза "България има

...
Той изказа опасение за влизане в дългова криза "България има
Коментари Харесай

Николай Василев: Ще финишираме годината със 7 милиарда лева увеличение на дълга

Той изрече безпокойство за влизане в дългова рецесия

"България има една от най-красивите и най-простите данъчни системи в света и в Европа. Всяко повреждане я прави по-трудна за обслужване с по-лоши резултати. Мерките за диференцирани данъчни ставки водят до по-ниски доходи и не ги поддържам ".

Това сподели пред Николай Василев, някогашен вицепремиер и някогашен министър на стопанската система.

Плосък Данък добавена стойност от 18-19%, само че не диференциран, счита за по-добро решение той.

Според него не е добра философията на антиинфлационните ограничения, оповестени от държавното управление.

Той изрече безпокойство за влизане в дългова рецесия поради нужни 1,5 милиарда лв. за тези ограничения:

"Всяка сходна мярка води до повишение на планувания дълг, който и до момента е плануван да бъде рекорден за цялата година. Моята прогноза е, че ще финишираме 2022 година със 7 милиарда лв. нарастване на националния дълг. Сега е 30 и малко милиарда, ще стане 40 насмалко милиарда до края на тази и началото на идната година ".

Инфлацията се обрисува да бъда най-висока от въвеждането на Валутния ръб, предвижда още той и посочи, че ще е двуцифрена.

Николай Василев дефинира като доста добра мярка повишението на прага за регистрация по Данък добавена стойност от 50 000 на 100 хиляди лв..

"Всяко държавно управление би трябвало да има позитивен и изчерпателен разговор с бизнеса, а той от дълго време липсва. Ред държавни управления въобще не приказват за бизнес, бизнес среда и съвсем нищо не вършат за привличане на вложения и за подкрепяне на българския бизнес. Протестите идват от неналичието на разговор и от съответните претенции ", разяснява той.

"Решението на въпроса с газа е по-трудно, с нефта е по-лесно и се чудя, че държавното управление желае от Европейска комисия изключение, желаят да сложат несъгласие. Не виждам за какво България би трябвало да се оплаква, в случай че ние можем отвред да си доставим петрол ", счита Василев.

Според Василев България към този момент е доста закъсняла с влизането в еврозоната и колкото по-рано влезе в този момент, толкоз по-добре.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР