Той е най-чаканият Добряк по света. Според изчисленията на Форбс,

...
Той е най-чаканият Добряк по света. Според изчисленията на Форбс,
Коментари Харесай

Как Свети Никола става Дядо Коледа

Той е най-чаканият Добряк по света. Според изчисленията на " Форбс ", с цел да сбъдне желанията от милиардите детски писма, Дядо Коледа би трябвало да раздаде за една нощ минимум 461 300 тона играчки. Ако приемем, че всеки здрав елен може да дърпа към 150 кг, това значи, че на Белобрадия дъртак са му нужни три милиона от красивите животни. А скоростта на теглената от тях шейна би трябвало да е свръхзвукова.

Днес няма дете, което да не разпознава Дядо Коледа. Митът за него се ражда през 1821 година, когато Клемент Кларк Мур написва празничната история за деца, наречена " Нощта преди Коледа ". В нея Добрият дъртак се появява с шейната си, теглена от осем северни елена - Блицен, Дашър, Денсър, Комета, Купидон, Донер, Прансер и Виксен, а

елфи пускат дарове на малчуганите

през комина. Деветият елен - именитият Рудолф, който осветява пътя на Дядо Коледа с яркочервения си нос, е прибавен чак през 1939 година
Историята на Мур е завладяваща. Преведена е на няколко езика и се популяризира по целия свят. Докато най-после брилянтният политически карикатурист Томас Наст от нюйоркския вестник " Harper`s Illustrated weekly " показва през 1863 година и облика на Дядо Коледа - облечен в костюм от бяла кожа и с необятен кожен колан. Именно на Наст изискуем визията за радостния дъртак с бяла брада и леко наднормено тегло.
 

Но по какъв начин стартира всичко? Идеята за настойник на децата потегля още от Свети Никола. Светецът бил грък, който се родил към 280 години след Христос и станал свещеник на Мира, дребен римски град в днешна Турция. Никола не бил нито пълен, нито радостен, а метежен и буен бранител на църковната теория по време на „ огромното гонене “, когато Библиите били изгорени и свещениците били принуждавани да се отрекат от християнството, споделя БГНЕС историческото странствуване на Добрия дъртак през вековете, цитирайки испанското издание на “Нешънъл Джиографик ".
Никола се противопоставил на тези укази и прекарал години в пандиза, преди Константин Велики да прогласи християнството за съществена вяра в своята империя.

Славата на Никола траяла

дълго след гибелта му (на 6 декември, незнайна година, в средата на ІV век). С него се свързват куп чудеса, поради които християните го почитат през днешния ден, без значение от връзката му с Дядо Коледа.

Свети Никола е изключително уважаван, тъй като е настойник на голям брой групи хора - от моряци до цели нации. Но към 1200 година историкът Гери Боулър, създател на „ Дядо Коледа: Биография “, изяснява, че той става прочут като настойник на децата и притежател на вълшебен блага с две велики истории в живота си.

В най-известната младият свещеник Никола избавя три девойки от живот, отдаден на проституцията, когато скрито дава на задлъжнелия им татко три чувала със злато, с които може да заплати зестрата им.

„ Другата история не е толкоз известна, само че е извънредно известна през Средновековието “, изяснява Боулър. Никола влезнал в странноприемница, чийто притежател преди малко е умъртвил три деца. Епископът освен разкрил закононарушението, само че и възкресявал децата. Така станал техен небесен покровител
В продължение на стотици години - от ок. 1200 до 1500, Свети Никола е безспорният притежател на дарове и звездата на тържествата, които се случват на 6 декември. Строгият светец придобил някои черти на по-ранни европейски божества, като римския господ Сатурн или норвежкия Один, с бяла брада и вълшебен сили, като способността да лети. Той също по този начин се грижел децата да съблюдават разпоредбите, да се молят и да се държат добре.

Но след протестантската реформация светци като Никола изчезнали от благодатта в огромна част от Северна Европа. В доста случаи

задачата да се раздават дарове

паднала върху Младенеца Исус, а датата била изменена от 6 декември на 25 декември.

През Средновековието черти от злокобни немски фигури били приписвани на Никола, който към този момент не бил представян като светец, а застрашителен асистент като Ру-клаус, Ашенклас и Пелзникел. Тези персонажи чакат положително държание от децата, другояче ще ги напляскат.

Как обаче Свети Никола отива в Америка, с цел да стане Дядо Коледа? Причината са холандците. В Холандия децата и фамилиите не се отхвърлят от Свети Никола като притежател на блага. Те осиновяват Синтерклаас и носят това име със себе си в колониите на Новия свят, където легендите за косматите и ужасяващи немски носители на блага също са издържали.

Първата Коледа в Америка обаче не приличала на днешните. Този празник бил отритнат в Нова Англия, а на други места се трансформира в нещо като езическите Сатурналии, които в миналото имали своето място в календара. „ Той се провеждал като тип публично празненство, цялостно с алкохол и звук “, споделя Боулър.
По-късно, през първите десетилетия на ХІХ век, всичко се трансформира, с помощта на поредност от поети и писатели, които се стремят да трансфорат Коледа в фамилен празник, като съживят и реформират Свети Никола.
Книгата на Вашингтон Ървинг от 1809 година „ Knickerbocker’s History of New York “ за пръв път

изобразява димящ лула Никола

до момента в който лети над покривите на къщи в летящ вагон, раздавайки дарове на положителни момчета и девойки.

През 1821 година анонимно илюстрирано стихотворение, озаглавено „ Приятелят на децата “, отива доста по-далеч в оформянето на актуалния Дядо Коледа, свързвайки го с Коледа. „ Тук най-сетне имаме образа на Дядо Коледа “, споделя Боулър. Този воин носи дарове на положителни девойки и момчета, само че той носи и брезова пръчка, съгласно стихотворението, която „ насочва ръката на родителите, когато децата им заобикалят пътя на добродетелта “. Само един елен тегли дребната шейна на Дядо Коледа, само че както водачът, по този начин и екипажът претърпяват огромно видоизменение през идната година.
През 1821 година Клемент Кларк Мур написва „ Посещение от Свети Никола “, известна още като „ Нощта преди Коледа “, за шестте си деца, без желание да се причисли към зараждащия се феномен Дядо Коледа. Публикувано е анонимно на идната година и до през днешния ден изобразеният в него топчест, радостен Дядо Коледа към момента се вози в шейна, теглена от северни елени.
Когато е изцяло открит, Северноамериканският Дядо Коледа

претърпява противоположна миграция в Европа

замествайки ужасяващите носители на дарове и приемайки локални имена като „ Пер Ноел “ във Франция, „ Фадър Кръстмас “ във Англия или „ Рара Ноел “ в Испания. „ Това, което той направи, е да укроти героите от приказките на Грим от късното Средновековие “, споделя Боулър.
Дядо Коледа претърпява още една трансформация. В Русия Добрякът влиза в спор с Йосиф Сталин. Преди Руската гражданска война Дед Мороз е желан като коледен персонаж и има черти на прото-дядо Коледа като холандския Синтерклаас. “Когато се образува Съветският съюз, комунистите отстраняват празника на Коледа и носителите на дарове ”, споделя Боулър.

„ Така че през 30-те години на предишния век, когато Сталин има потребност от поддръжка, той разрешава на Дед Мороз да изплува още веднъж не като коледен, а като новогодишен подарък “, споделя Боулър. Опитите да се размени Коледа в Русия са несполучливи, както и опитите на Съюз на съветските социалистически републики да популяризира руска версия на Дед Мороз, със синьо облекло - с цел да се избегне комплициране с Дядо Коледа в Европа.

„ Където и да са отишли след Втората международна война, Съюз на съветските социалистически републики са се опитвали да заменят локалните носители на дарове, правели са го тук-там като Полша или България “, изяснява Боулър. “Но локалните поданици резервират езика си до рухването на Съветския съюз през 1989 година и възстановат личните си обичаи ”.
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР