Той е на еднодневно посещение в Косово. Премиерът Борисов призова

...
Той е на еднодневно посещение в Косово. Премиерът Борисов призова
Коментари Харесай

Борисов окуражи Косово по пътя към ЕС и НАТО

Той е на еднодневно посещаване в Косово. Премиерът Борисов прикани за разговор сред Белград и Прищина, с цел да могат двете страни да решат проблемите, тъй като единствено тогава могат да аплайват за участие в Евросъюза. Той уточни, че се надява Скопие и Атина също да разрешат казуса с името на Република Македония.

Българският министър председател акцентира, че транспортните коридори 8 и 10, които минават през България и Косово, са значими за свързването на Косово със страните от Европейския съюз. По думите на Борисов доста е значимо да се работи за възстановяване на цифровата инфраструктура в района.

Освен това всичките европейски коридори обслужват и Косово. Според него с построяването на транспортната и цифрова инфраструктура целият район ще наподобява по напълно друг метод.

Борисов акцентира, че идната среща сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София през май е извънредно значима, тъй като единствено посредством разговор могат да се преодолеят всички проблеми. Затова той се обърна към водачите на всички балкански страни да не помнят егоизма си.

Премиерът добави, че задачата е да бъде уверен Европейски Съюз, че "не може да останат черни дупки или празнини в Европа ", визирайки Сърбия, Косово, Черна гора, Македония и Албания.

Затова Борисов бе безапелационен, че всички страни от Балканите би трябвало да бъдат признати в Европейски Съюз, с цел да се преодолее този проблем. Освен това, с цел да могат да бъдат употребени европейските фондове от всички страни в района, те би трябвало да преодолеят проблемите си.

"Трябва да убедим Европа, че не е ужасно тук, че сме се трансформирали, че към този момент Балканите сме на напълно друго равнище ", съобщи Борисов, представен от Българска телеграфна агенция.
Министър-председателят се съгласи с сътрудника си Хашим Тачи, че би трябвало да бъде либерализиран визовият режим за Косово, тъй като това способства най-много за елементарните хора. Той разгласи, че ще прояви оптимално твърдоглавие да помогне по този въпрос.

Борисов одобри орден за свободата и независимостта на Косово


В края на срещата българският министър председател още веднъж предложения Хашим Тачи да участва персонално на срещата сред Европейски Съюз и Западните Балкани София. Той се надява, че ще се откри компромисно решение за провеждането на срещата, тъй като Косово е прието от над 100 страни, като акцентира, че България е една от тях. Според Борисов за страните, които не са признали Косово, ще се откри подобаваща форма, с цел да може и те да бъдат показани на срещата.

Преди срещата с Тачи, министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай разискаха развиването на двустранните връзки и нуждата от добросъседство като изискване за непоклатимост и разцвет в района на Балканите.
Констатирана беше нужда от разширение на контактите, изключително в сферите на стопанската система, енергетиката, вложенията и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде проведено посещаване на равнище министри, което да даде тласък на този развой и да подкрепи развиването на косовската стопанска система.

На срещата беше маркирано, че индикатор за напредъка на промените в Косово, развиването на гражданското общество и следването на най-хубавите европейски практики е създаването на правна рамка за отбрана и гарантиране на правата на малцинствата. България е изключително заинтригувана от напредъка в тази област, тъй като съществува общественост от косовски жители, деклариращи българско съзнание, сподели министър председателят Борисов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР