Той е автор на повече от 60 книги, с които

...
Той е автор на повече от 60 книги, с които
Коментари Харесай

Кралят на ужасите: Стивън Кинг става на 75

Той е създател на повече от 60 книги, с които са израснали няколко генерации. Творби като „ То “ или „ Гробище за домашни любимци “ му отреждат място в пантеона на жанра хорър. Кралят на ужаса Стивън Кинг навършва 75 години.

Неговите истории от дълго време са част от нашето културно схващане: Стивън Кинг е кралят на актуалната литература на ужасите. До 2017-а година е продал към 400 милиона книги. Много от тях са филмирани, удостоени са с награди и са донесли големи доходи. Името Стивън Кинг се е трансформирало в марка.

А началото на пътя му е по-скоро непретенциозно: неговите родители се развеждат рано, Стивън и брат му Дейвид израстват в беднотия. Заедно с майка си те се реалокират в щата Мейн, Съединени американски щати, където по-късно се развива действието в доста от повествованията на Кинг.

Кошмарите на детството

Отдалечеността на Нова Англия и фамилните връзки поставят отпечатък върху характера на писателя: майката на Кинг би трябвало да се грижи за своите родители, за което получава финансова поддръжка от фамилията си. След гибелта на родителите работи в продължение на години в кухнята на една психиатрична клиника, историите от която евентуално още тогава са разпалили въображението на Стивън.

Въпреки компликациите Кинг е добър възпитаник, а по-късно и студент. По време на следването си в университета в Мейн, където учи литература, той се причислява към деятелите против войната във Виетнам. Не служи армията - поради високото си кръвно налягане и късогледството.

Трудно начало

Кинг приключва образованието си през 1970-а, през идната година се дами за брачната половинка си Табита. Двойката е щастлива, само че изпитва финансови проблеми: на Кинг му се постанова да работи в пералня, редом написа публикации за мъжки списания. Ситуацията, която наподобява безизходна, го изтезава - той се усеща ненужен и се отдава на алкохола.

Постепенно обаче прави име със своите истории - те стават все по-дълги, публикациите се трансформират в разкази, а разказите - в романи. Издателство " Doubleday " го вижда, заплаща му огромен задатък и през 1974-а година на американския пазар излиза първият разказ на ужасите с създател Стивън Кинг - " Кери ". Това е историята на едно момиче, което страда по едно и също време от строгото религиозно образование на майка си и от непрекъснатите насмешки на своите съученици, до момента в който в последна сметка не употребява свръхестествените си сили, с цел да си разчисти сметките. Книгата се посреща доста добре от феновете на този род.

Първи триумфи на литературния и на филмовия фронт

Година по-късно се появява " Сияние ", което бързо става бестселър. В романа създателят разказва своя алкохолен проблем и се стопира на заплахите, които дебнат подвластните на алкохола хора.

Само за няколко години марката Стивън Кинг става емблематична освен за романите на ужасите, само че и способства за появяването на нов тип филми на ужасите. Образците на този род от 1960-те и 1970-те години от дълго време са остарели и към този момент не могат да бъдат възприемани съществено - с помощта на Кинг стартира нова епоха в този тип кино. Както " Кери ", по този начин и " Сияние " влизат в историята на киното.

Работа под псевдоним

През 1980-е години Стивън Кинг опитва и в други жанрове, като фентъзи (със сагата " Тъмната кула " ), уестърн и научна фантастика. Пише и под псевдонима Ричард Бахман, защото се опасява, че може да не го одобряват съществено като създател, в случай че творбите носят неговото име. Един от образците е " Бягащият човек " от 1982-а година - за телевизионно предаване, участниците в което безусловно се борят за оцеляването си, до момента в който ги гонят сътрудници. С всеки час, в който " бягащият човек " оцелява, пораства сумата, която ще получи. Впоследствие романът е филмиран с Арнолд Шварценегер в основната роля.

При романите на ужасите един след различен се появяват " Гробище за домашни любимци " и " То " - бестселъри, чието филмиране научава феновете по целия свят да се опасяват.

Не единствено ужаси

Най-харесваният филм по сюжет на Кинг обаче не е от сферата на ужасите: " Изкуплението Шоушенк " от 1994-а година насочва сериозен взор към американските затвори и в това време е считан за един от шедьоврите на киното. Романът-продължение " Зеленият път " отива още по-нататък, третирайки смисъла на смъртното наказване. И двата кино лентата са номинирани за доста награди " Оскар " и получават висока оценка от критиците.

През 1999-а година Кинг претърпява тежък случай - блъснат е от кола, получава тежки пострадвания и би трябвало да бъде опериран неведнъж. За малко не му ампутират крайници. Но това не го стопира да написа - по това време работи върху книга за писатели: " Животът и писането " показва неговия метод на работа. Основният му съвет гласи: не се отнасяйте към писането прекомерно съществено. Както споделя - самият той би предпочел да поиграе следобяд с децата си, в сравнение с да напише няколкостотин думи.

Стивън Кинг не мисли да стопира

" Ще пиша до тогава, до момента в който читателят е уверен, че си има работа с първокласни безумци " - по този начин разказва Кинг философията на своята работа. Той е разгласил повече от 60 книги, настрана са екранизациите за киното и малкия екран. Постоянните преработки на неговите истории демонстрират, че разказите на Кинг са непреходни и имат капацитета да развълнуват всяко последващо потомство.

Последната му книга " Зимна приказка " изненада читателите, както написа " Ню Йорк Таймс " - защото в сходство с приказния род романът дава обещание благополучен край. Така може да се открие още едно лице на 75-годишния в това време крал на ужасите.

Честит рожден ден, Стивън Кинг!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР