Той бе една от легендите на българския преход. Бизнесмен, политик

...
Той бе една от легендите на българския преход. Бизнесмен, политик
Коментари Харесай

Кой е Алексей Петров, когото Богородица не спаси от третия куршум

Той бе една от легендите на българския преход. Бизнесмен, политик и учител, специалист по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент на българската и балканската федерации по карате. Но най-много човек, от който всички се опасяваха. Алексей Петров.


-->
Името му не се загатваше, срещата с него бе изключение. И всеки в страната внимаваше да не пресече пътя му.



Роден на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско, Алексей Петров приключва милиционерското приблизително учебно заведение в Пазарджик през 1981 година Работи 8 година в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990 година Бил щатен чиновник в Държавна сигурност, ръководство VI, направление „ Т “.



През 2009 година Алексей Петров е разгласен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дълготраен конфиденциален помощник на контраразузнаването, след това и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 година е арестуван и упрекнат за водач на незаконната група „ Октопод “, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домакински арест, а обвиняванията са понижени до рекет и изнудване против 2 лица от 1998 и 2000 година

Два пъти Алексей Петров оцелява след атентати. Първият е на Голяма Богородица (15 август) 2002 година През 2015 година против него още веднъж е изработен опит за атентат.

Тогава, на 29 октомври 2015 година, малко преди 8,30 ч, Алексей Петров излиза от вкъщи си на ул. “Арарат ” в столичния кв. “Кръстова вада ”. В подземния гараж го чака водачът му - Стефан Борисов. По табиет Алексей сяда на задната дясна седалка в бронирания си “Мерцедес S 500 Гард ”.

Шофьорът потегля и свива по ул. “Проф. Милчо Лаков ”. Когато стига до кръстовището един след различен през 2 секунди се чуват два пъклен гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и водачът му усещат два мощни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата.

Отломка от постройка удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обхваната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави противоположен завой и се връща към гаража. Оцелява.

Днес обаче, ден след Голяма Богородица, патронът от пушка против Алексей Петров се оказа съдбовен.

Петров преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания теоретичен съвет на Академията на Министерство на вътрешните работи.

Бизнесменът се опитва и в политиката. На 7 юли 2011 година е издигната кандидатурата му за президент от група цивилен сдружения и от Инициативен комитет „ Единение и екипност “. Кандидат за вицепрезидент в началото се допуска, че ще е някогашната съдийка Душана Здравкова, само че след това става доцент доктор на техническите науки Николай Георгиев – някогашен боен аташе в посолството на България в Париж. Това е първата кандидатура за президентските избори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР