Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът от БНТ Николай

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът от БНТ Николай
Коментари Харесай

Николай Кръстев пред ФрогНюз: Убийството на Навални не е случайно...

Това съобщи в изявление за ФрогНюз журналистът от Българска национална телевизия Николай Кръстев. Кръстев е създател на кино лентата " Другата Русия " и някогашен сътрудник на БНР в Москва.

Ето и цялото изявление:

Господин Кръстев, към момента няма публично удостоверение от екипа на Алексей Навални за гибелта му, само че предстояща ли беше тази вест, поради тежките условия, в които се намираше съветския опозиционер?  

Не е изненадваща, най-малко за мен. Още повече, че преди няколко години имаше доста сериозен опит за отравянето на Навални. Това беше индикативно и случилото се в този момент е просто продължение на опита да бъде отстранен Навални от политическата сцена на Русия и да не може повече да основава проблеми на Кремъл. 

Всичко, което се случва към Навални, демонстрира дългата ръка на Кремъл, макар че управляващите в Руската федерация настойчиво отхвърлят да имат нещо общо и да се пробват да отстранят опозиционера по какъвто и да е метод.

Всъщност имаме едно постоянно държание от страна на Кремъл, който се пробва да отстрани Навални. За това приказва и фактът, че това се случва на територия, следена от съветските управляващи, където нямат достъп други лица, имащи възможен интерес към ликвидирането на съветския опозиционер. 

Нямам никакви подозрения кой различен може да стои зад неговата гибел, само че това са мои журналистически догатки. Времето ще потвърди истинността на тези думи. 

С Вас в действителност и идните в Русия избори. Ликвидирането на Алексей Навални и отстраняването на Борис Надеждин от предизборната конкуренция инцидентно ли се случват или по-скоро Кремъл дава очевиден сигнал.

Не е изобщо инцидентно. Дори Надеждин, който не бе огромен проблем за съветските управляващи, не бе позволен до президентската конкуренция. Това демонстрира, че в Кремъл очевидно доста се боят от какъвто и да било опозиционен дискурс в тези избори. Затова направиха всичко допустимо да няма подобен. Това е ясна фотография на моментното положение в съветската политика. 

Как ще реагира съветският народ на новината за убийството на Навални? 

Интересното е, че множеството жители на Русия следят и слушат формалните медии в страната. Не знам дали тази вест ще стигне толкоз бързо и ясно до тях. Виждаме отзив в някои градове - хора се събират, застават на митинги с надписи “Кой ще бъде идващият? ”, само че тази вест няма да отекне толкоз бързо в съветското общество. Това е тъжно, тъй като демонстрира какво е Русия през днешния ден след 23-годишното ръководство на Путин.

Какъв ще е отзвукът на открито? Западните водачи към този момент реагираха. Можем ли да чакаме по-категоричен отговор? Започна конференцията в Мюнхен. 

 

Интересно е, че това се случва в първия ден от Конференцията по сигурността в Мюнхен. През 2007 година, когато бе онази прословута тирада на Владимир Путин като участник в нея, (тогава съветският президент приказва за “нарушен баланс на силите ”, а самата тирада беше възприета като мощна експанзия от страна на Путин, бел. ред.) Западът тогава отвори очите си, че съветският президент е доста друг и неговата политика доста ще се трансформира. 

Фактът, че гибелта на Навални се случва точно в деня, в който стартира тази конференция, е знак. В Русия обичат знаците да се разчитат по подобен метод и в тях можем да забележим посланията, които изпращат Кремъл и съветската администрация. 

А какво е посланието на Кремъл към личния му народ? 

Смятам, че Кремъл желае да покаже на народа си къде могат да стигнат тези, които не имат вяра на управляващите. Завоалирано, само че доста непосредствено поднесено е това обръщение. Към съветската съпротива посланието е - внимавайте, тъй като ви следим. 

До какъв брой рисково е протичащото се за така и така фасадната народна власт в страната? 

Много е рисково. През последните години съветската народна власт става все по-фасадна, от ден на ден губи своето наличие и смисъл. 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР