Това заяви пред ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата “Правосъдие

...
Това заяви пред ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата “Правосъдие
Коментари Харесай

Адв. Величков пред Фрог: ВСС игра толерантно, но управляващите да не се лъжат - нужна е смяна

Това съобщи пред ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата “Правосъдие за всеки”.

Ето и цялото изявление:

Господин Величков, преди броени минути Висшият правосъден съвет единомислещо избра Галина Захарова за новият началник на Върховния касационен съд. Как си обяснявате това решение?

Мисля, че играят защитно. Днес Висшият правосъден съвет имаше един тест, както сподели правосъдният министър Надежда Йорданова, дали ще се отклони от правилото на съдийското самоуправление, защото арбитър Захарова бе издигната единомислещо от Пленума от всички съдии на Върховен касационен съд. Висшият правосъден съвет избра през днешния ден да играе толерантно, предвидимо и да поддържа избора на съдиите от Върховен касационен съд, с цел да убеди министъра на правораздаването, ръководещите и парламентарното болшинство, че няма смисъл да се вършат промени в закона, с които да смени предварително състава на Висш съдебен съвет.

Учудващо меки бяха изявленията на хората от Прокурорската гилдия, отпред с основния прокурор Иван Гешев. А двамата най-яростни съперници на правосъдната промяна от съдийската гилдия - арбитър Бояджиков и адв. Боян Новански, отсъстваха от съвещанието, което също беше знаково.

Смятам, че това бе избор на благоразумието на статуквото във Висш съдебен съвет. Още повече, че те не можеха нищо да опълчват против професионалните и нравствени качества на Галина Захарова. Но не би трябвало от това да се подлъгват ръководещите, че не е нужна промяната на Висш съдебен съвет в съкратени периоди, с цел да се възвърне в действителност върховенството на правото и да се стигне действително до промяна на основния прокурор и избор на нов, заслужен основен прокурор по напълно разнообразни правила и при действителна конкуренция.

Ще реализира ли обаче този сигнал за здравомислие търсените резултати?

Днес се случи едно значимо събитие преди гласуването на Висш съдебен съвет. Управляващите най-сетне извършиха едно свое обществено заявено желание да изискат от трибуната на Народно събрание с обща декларация оставката на основния прокурор Иван Гешев. Това съгласно мен бе и едно леко предизвестие към Висш съдебен съвет, в случай че се опитат да провалят избора. Сигналът бе, че това ще има незабавни последствия. Смятам, че вярно разчетоха знака.

Позиционната игра през днешния ден приключи в интерес на правото и това е хубава вест. Съчетава се и с изявеното желание на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров да подаде оставка от 1 март. Мисля, че стартира да се подрежда пъзелът, по който ще бъдат заменени всички тези, които ръководят правосъдната система сега. Това ще отвори пътя за правосъдната промяна, тъй като с тези хора явно такава няма по какъв начин да се реализира.

Как разчитате случилото се в правосъдната система през последните 24 часа? За тях се настояваше извънредно настойчиво и дълготрайно. Изведнъж се случиха бляновете на протестиращите и борците против статуквото.

Ако би трябвало да сме откровени, бляновете на протестиращите не са се случили. Нито желанията за правосъдна промяна. Това е кадрово начало. Този избор бе предупреден още през днешния ден, когато стана, че има една единствена кандидатура за началник на Върховен касационен съд, единомислещо повдигната от Пленума на ВКС…

Но този избор можеше да бъде провален, въпреки всичко.

Да. Но това означаваше да открият нова процедура. Ако това се бе случило, промяната на Висш съдебен съвет щеше да предшества новият избор. Управляващите щяха да работят неотложно и тъкмо тук те не би трябвало да се подлъгват, а да следват първичния си проект - промени в Закона за правосъдната власт, нов формат и избор на Висш съдебен съвет и избор на качествени и почтени хора от юридическите среди в парламентарната квота, до момента в който се случат конституционните промени.

Днес бе проправена партина в големия хладилник, запушил правосъдната система. Но в този момент би трябвало да се работи интензивно, с цел да може тази партина да стане път с явен излаз в периодите, които самите ръководещи си сложиха.

Преди избора на началник на Върховен касационен съд обаче нощес стана ясно, че ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще подаде оставка на 1 март. Намеренията му провокираха реакции. Как разчитате този ход?

Не знам дали това е мотив той да се контракти с ръководещите и той да откри своя пост за себе си в или отвън правосъдната система. Надявам се да не е това. Ако има подобен опит, уповавам се той да е несполучлив. Възможно е при него да са пристигнали сигнали и данни от наши партньорски служби, послужили за отнетия му достъп до класифицирана информация.

Не се изключва вид Цацаров да е имал предварителна информация, че това ще се случи и да е изпреварил събитията със своята оставка. Интересно е какво ще е развиването по този въпрос за това какви данни са открили от ДАНС за някогашния основен прокурор, с цел да се стигне до това тежко решение.

Вие имате ли догадка?

Няма по какъв начин да имам такава. Тези следствия са секретни. Но откритото би трябвало да е прекомерно съществено като правонарушение, с цел да се стигне до подобен ход. Ако тези следствия продължат, може би ще се разплетат доста вериги, които дълго време са давали резултати в сенчестото ръководство на правосъдната система.

Да, само че Цацаров съобщи през днешния ден, че става дума за напън върху ДАНС от страна на вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков…

Ако той смята по този начин, то разумният ход бе да не подава оставка, а да се бори да потвърди, че става въпрос за политическа интервенция и напън и няма никакво съображение да му се лишава позволява до класифицирана информация.

Актът на отдръпването му ден преди този момент да се оповести приказва, че нещо го тормози и то съществено. Нещата съответстваха поразително по време.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР