Това заяви пред bTV бившият правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

...
Това заяви пред bTV бившият правосъден министър проф. Янаки Стоилов.
Коментари Харесай

Проф. Янаки Стоилов: ВСС може да бави до есента въпроса за отстраняването на Гешев

Това съобщи пред bTV някогашният правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

Повод за коментара му е вчерашното решение на кадровиците от Висш съдебен съвет, които оставиха въпроса с предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев за 4-ти май. Заседанието на Висш съдебен съвет бе прекъснато, а настояването на Стоилов - върнато за " прецизиране ". На някогашния правосъден министър бе даден 7-дневен период, с цел да почисти настояването си за стартирането на процедура и по този начин Пленумът на Висш съдебен съвет още веднъж отхвърли да се произнесе всъщност както по неговото искане, по този начин и по настояването на сегашния правосъден министър Надежда Йорданова.

" Решението на Висш съдебен съвет не ме изненада. Моето усещане се затвърждава - че Висш съдебен съвет отхвърля да извършва своите пълномощия и превратно ги упражнява. След решението на Конституционен съд беше ясно, че действието, което съм подхванал, е било изцяло в сходство с главния закон. ЗАгуби се половин година, с цел да се обясни този въпрос. През февруари месец Върховен административен съд прегледа жалбата, която тогава бях подал, и той анулира решението на Пленума на Висш съдебен съвет, с което настояването бе върнато. Членовете на Висш съдебен съвет още веднъж не престават да разсъждават по допустимостта на настояването с една странна за мен дефиниция ", уточни Стоилов.

" Имаме едно превратно практикуване на власт от органа за управление на правосъдната власт. Можеше да имаше процедурни правила, които да дефинират периодите, само че не може да се дописва закона. Трябва да приключат процедурата по явен за обществото метод, тъй като единствено объркват хората ", изрично уточни някогашният правосъден министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР