Това заяви от трибуната на 45-тото Народно събрание лидерът на

...
Това заяви от трибуната на 45-тото Народно събрание лидерът на
Коментари Харесай

Христо Иванов: Управлението на Борисов е най-грозната проява на проблемите с демокрацията у нас

Това съобщи от трибуната на 45-тото Народно заседание водачът на " Демократична България " Христо Иванов.

Той прикани законността да се издигне като приоритет, а да не се случва " заговаряне по кюшетата ".

“Не може повече да има център на власт, която да не предстои на демократична отчетност. Последният път, в който приказвах от тази естрада, си подадох оставката. Казах, че се основава прокурорска република у нас. С конституционни промени си слагаме за цел да прекратим предварително мандата на Иван Гешев. Ще работим за това той да бъде отхвърлен от поста основен прокурор, желаеме промяна във ВСС”, уточни още Иванов.

Той дефинира ръководството на Бойко Борисов като най-грозната демонстрация на систематичните проблеми с демокрацията.

“Да, митингът и акцията бяха фокусирани върху съответното ръководство и съответните лица в правосъдната власт. Проблемите на държавността и рецесията на народна власт не стартират с това ръководство. Става дума за дълбоки и систематични учредения, които имат своя произход в комунистическия режим, неизвършената лустрация”, отсече още Иванов.

" Ключова задача е България да започва процедурата по Плана за възобновяване и резистентност. Тук желая да се обърна към отиващото си държавно управление - считам, че отводът да бъде импортиран проектът с всичките му дефекти е саботаж”, отсече Иванов.

Според него кабинетът се пробва да прикрие своя неуспех. Той прикани проектът да бъде импортиран.

“Страх ви е да се натъкне на доста рецензии от страна на Европейска комисия. Внесете го”, прикани още Иванов.

“Изглежда, че Народно събрание ще може да свърши една от дилемите - да в профил от ръководството Бойко Борисов и ГЕРБ и техните безконечни сътрудници по консумация на властта - ДПС”, съобщи Иванов и последва незабавна реакция от Движение за права и свободи, които не се съгласиха. Лидерът на Движението напусна пленарната зала.

“Легитимно е, в случай че бъде поискана наша поддръжка, да влезем с конструктивизъм в диалог за това какво ръководство може да бъде излъчено с мандата на ИНТ. Не става дума за “банкетна подкрепа”, уточни Иванов и изрично съобщи, че няма да поддържат ръководство на ГЕРБ.

“Демократична България” ще предприеме и други дейности, преди да се стигне до избори, в случай че ИНТ не успее да сформира кабинет или не пожелае.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР