Това сочат данни от ново проучване на Евробарометър, което показва

...
Това сочат данни от ново проучване на Евробарометър, което показва
Коментари Харесай

Младите европейци оптимисти за ЕС. Възнамеряват да гласуват

Това сочат данни от ново изследване на " Евробарометър ", което демонстрира дейното присъединяване на младежите в гражданския и демократичния живот преди идните европейски избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни в другите страни от Еврпейския съюз.

 

Резултатите от допитването, оповестени от Европейската комисия на 13 май, демонстрират, че повече от шест от всеки 10 (64%) млади жители на Европейски Съюз показват желанието си да гласоподават на идните избори за Европейски парламент, а 13% декларират, че няма да гласоподават, макар че дават отговор на изискванията за това. Останалите респонденти попадат в категориите гласоподаватели, които не дават отговор на изискванията (8%), тези, които не са сигурни по отношение на допустимостта или желанието си да гласоподават (9%), и тези, които избират да не отговорят (5%).
В 24 страни членки болшинството от интервюираните показват, че имат намерение да гласоподават на европейските избори, като максимален брой са те в Румъния (78%) и Португалия (77%). Делът на евентуалните гласоподаватели е по-нисък в Малта (47%), Латвия (46%) и Люксембург (41%). В България, Латвия, Люксембург, Малта и Нидерландия, един на всеки петима респонденти дава отговор, че няма да гласоподава, макар че дава отговор на изискванията (между 21% и 31%).

Според проучването 67% от младежите считат, че Европейски Съюз оказва влияние най-малко до известна степен върху всекидневието им, до момента в който 26% декларират, че това не е по този начин, а 7% не знаят. 

" Евробарометър " мери, че 64% от младежите в Европейски Съюз са взели участие в дейностите на една или повече организации през последните 12 месеца. 48% оповестяват, че са подхванали дейности за смяна на обществото чрез сключване на петиция, присъединяване в протест или изпращане на писмо до политик – най-много по тематики, свързани с правата на индивида (34%), с климата (33 %), със здравето (29%) и с равнопоставеността (29%).

Младите хора считат, че просветителната система ги е подготвила добре за някои от провокациите, пред които са изправени. 73% декларират, че образованието им е осигурило нужните цифрови умения за разкриване на дезинформация. 72% декларират, че образованието им е научило да се грижат за околната среда.

 

Проучването " Евробарометър за младежта и демокрацията " сподели, че младите хора не престават да имат европейска вероятност. Повече от 43% са взели участие в активност в друга страна от Европейски Съюз. Типични образци за това са учене или образование (16%), доброволчество (12%) или работа (12%). 

Почти половината от интервюираните младежи (49%) декларират, че са осведомени с опциите за финансиране, предлагани от програмата на Европейски Съюз в региона на образованието, образованието, младежта и спорта „ Еразъм + “. 

" Това изследване Евробарометър за младежта и демокрацията дава съображение за вяра. Участието на младите европейци в изборите за Европейски парламент е от значително значение за бъдещето на нашия Съюз. Като гласоподават, те могат да оформят политиките, които ще оформят живота им. Изборите през 2019 г. означиха огромно нарастване на присъединяване на младежите. В актуалните бурни времена съм оптимист, че през 2024 г. ще надградим тази позитивна наклонност, с цел да дадем опция на нашата европейска народна власт да процъфтява ".

/Маргаритис Схинас, заместник-председател, отговарящ за одобряването на европейския метод на живот/

" С неотдавнашната си връзка за младежта представихме способи за по-активно присъединяване на младежите в процеса на взимане на решения и политики. От решаващо значение е те да имат думата при вземането на решения, които ще оформят живота им. Ето за какво е окуражаващо да се видят тези резултати, които демонстрират, че доста младежи са дейни и ангажирани и възнамеряват да гласоподават. Въпреки това към момента има прекалено много, които не се интересуват от присъединяване в демократичния развой. Трябва да ги ангажираме и да подсигуряваме, че гласът им също ще бъде чут ".

/Илиана Иванова, комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта/
 
Проучването " Евробарометър за младежта и демокрацията " е извършено сред 3 април и 12 април 2024 година То включва представителна извадка от 26,189 младежи и е извършено посредством компютърно онлайн изявление (CAWI).

 

Те са млади, оптимисти за Европейски Съюз и желаят да гласоподават
 

Поглед към евровота през 2024: Новото потомство и отсрочената изборна промяна
 

Всеки един глас е значим за бъдещето на децата ни: Eвропа, гласувай!

 

На изборите през юни 2024 година ще бъдат определени общо 720 евродепутати - с 15 повече спрямо предходните през 2019 г. 

По предписание точният брой на депутатите в Европейския парламент се дефинира всякога преди провеждането на нови избори. Общият брой не може да надвишава 750 депутати плюс ръководителя на Парламента.

Европейските избори се организират на всеки пет години. Европейският парламент е единственият директно избиран транснационален парламент в света. 

Депутатите в Европейския парламент са призвани да съставляват ползите на жителите на Европейски Съюз на европейско равнище.

Заедно с представителите на държавните управления на страните в ЕС депутатите в Европейския парламент вземат решения и одобряват нови законодателни актове, които оказват изцяло въздействие върху живота в Европейски Съюз. Тези актове преследват разнообразни цели –икономически напредък, поддръжка на уязвимите хора, ограничения по отношение на климатичните промени, подсилване на сигурността и доста други.  Депутатите разискват обществени, стопански и политически тематики и наблюдават за опазването на полезностите на Европейския съюз: ценене на правата на индивида, независимост, народна власт, тъждество и господство на закона. Европарламентът утвърждава бюджета на Европейски Съюз и следи по какъв начин се употребяват средствата. Той избира ръководителя на Европейската комисия, назначава еврокомисарите и упражнява контрол върху работата им.

За поощряване на изборната интензивност за европейските избори Европейският парламент започва акция " Използвай гласа си. Или различен ще реши вместо теб ".

 

В сърцето й е 4-минутно видео с присъединяване на по-възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за преобразяващата мощ на демокрацията в живота им. Тези забележителни хора описват персоналните си истории - за претърпяното от тях подтисничество или крехкостта на демокрацията - и желаят да ги предадат на своите внуци и идващите генерации. Те разкриват по какъв начин гласуването не е нещо, което би трябвало да одобряват за даденост, и се обръщат към фена с апел: " Използвай гласа си, или различен ще реши вместо теб ".

 

55 година разлика… Дядо и внук – за свободата и демокрацията в Завещанието " Европа "

Всяка страна в Европейски Съюз дава отговор за организирането на изборите на своя територия, само че има някои общи правила, които би трябвало да бъдат спазени:

 

Изборите се организират в границите на четири дни – сред четвъртък и неделя.
Броят на определените депутати от всяка участваща политическа партия е симетричен на броя на гласовете, които тя е получила на изборите.

Гражданите на Европейски Съюз, които живеят в друга страна от Европейски Съюз, имат право да гласоподават и да вземат участие като претенденти на европейските избори в страната, където живеят.
Всеки жител може да гласоподава единствено един път.

В България европейските избори ще се проведат на 9 юни 2024 година

 

В България европейските избори ще се проведат на 9 юни 2024 година

Избирателите ще гласоподават за 17 членове на Европейския парламент. 

Според законодателството на ЕС всички страни би трябвало да употребяват изборни системи, които подсигуряват съразмерно посланичество. Това значи, че броят на определените членове от всяка партия зависи съразмерно от броя на подадените гласове за съответната партия. 

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален избор, който дава на гласоподавателите опция да посочат своя желан претендент в границите на партията, която са избрали. Броят на преференциите дефинира реда, в който се избират претендентите в партийните листи.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР