Това заяви гл. асистент д-р Борис Казаков от Националния институт

...
Това заяви гл. асистент д-р Борис Казаков от Националния институт
Коментари Харесай

Експерти: До 2050 г. българите ще са концентрирани в няколко града „острови“ сред силно обезлюдени територии

Това съобщи гл. помощник доктор Борис Казаков от Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките по време на конференцията „ Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата “, проведена от Делегацията на българските евродепутати социалисти.

 

Делът на популацията в трудоспособна възраст ще се резервира относително неизменен – към 60% от популацията, до момента в който този на популацията на 0-14 година ще спадне до 10-11%, а възрастното население (на 65+ г.) се чака да нарасне докъм 29-30%, което е и една от най-тревожните трендове в демографското развиване на страната. 

 

На фона на тази мощно влошена възрастова конструкция на популацията, ромската етническа група, която се отличава с най-нисък учебен ценз, най-висока безработица, беднотия и риск от обществено изключване, само че в това време и с най-високи индикатори за естествено възпроизводство, съгласно така наречен експертна оценка се чака да доближи от 1/5 до 1/4 от популацията на страната към 2050 година

 

Така страната ще се окаже в обстановка, в която двете най-уязвими обществена общности – ромите и възрастното население, ще съставляват към половината от популацията на България към средата на века. Дори и доста по-богати страни мъчно биха се справили с такава обстановка.

 

Има будни и любопитни деца, които живеят в беднотия, в гетата. Трябва да имаме визия по какъв начин да използваме този капацитет, а не да отива в Полша и Германия, съобщи Антоанета Иванова, ръководител на УС на Национална мрежа за децата. Тя показа дългогодишния си опит на специалист, който има директно наблюдаване върху работата с деца, с ромската общественост и бежанците. Организацията изготвя всяка година отчет – бележник, в който се прави оценка грижата, която страната поставя за децата.

Антоанета Иванова означи, че от към един милион деца в България, близо една трета живеят в риск от беднотия, а 20% живеят в беднотия всеки ден. Децата заплащат най-голямата цена за рецесиите.

 

Най-опасното място да се родиш в Европа, това е за жалост България. Статистиката е извънредно тревожна – максимален риск бебето и майката да не оцелеят за една година.

 

Съществува голяма районна разлика. Рисковете са изключително огромни за дете, родено в гето, в семейство на работещи небогати. Бедността значи апетит, сподели тя.

 

Много родители отиват на гурбет и остават децата на баби и дядовци, само че постоянно се случва съседи да отглеждат деца – без документи, без пълномощия. В общностите с по-нисък обществен статус зависимостите са всеобщи.

 

За методите за понижаване на неравенствата приказва съветникът на ръководителя на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Той сподели, че естественото съответствие в обществото в развитите страни е двама-трима работещи на един пенсионер. В България съотношението е едно към едно. От 1988 година до 2022 година България е произвела единствено 40% повече Брутният вътрешен продукт, а страните в Европейски Съюз - над 80%.

 

Според него в страната ни е въведен най-рестриктивният паричен съвет, който в миналото е въвеждан. Половината страни в света, в които има валутен ръб са някогашни колонии, квази държавни формирания. „ Единственото рационално решение е бързото приемане на еврото и излизането от валутен ръб. В средносрочна вероятност този ход ще докара до понижаване на неравенството, увеличение на заетостта, на Брутният вътрешен продукт “, сподели той. Димитър Бранков посочи за съпоставяне позитивните трендове в Естония и Литва след присъединението към еврозоната.

 

„ Необходимо е законодателство, което да усъвършенства опциите на младежите за работа и вероятност в страната си или в Европейски Съюз, а не да търсят реализация отвън Европа. Икономическата  миграция най-често визира младежите, а те са капацитетът на стопанската система и публичния живот, разяснява Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на социалистите и демократите. Тя открои някои от вероятните решения посредством законодателства, по които работи: „ Бъдещият правилник за индустрия с нулеви чисти излъчвания има за цел да сътвори високоплатени работни места в производства на чисти и съвременни технологии.  Това са благоприятни условия, които вълнуват и окуражават младежите, а сега ние им предлагаме път за реализация точно в тази посока. “ Според нея това ще даде повече благоприятни условия на младежите и те ще намерят вероятностите за себе си, без да се постанова да мигрират.

 

Евродепутатът е основател и на друго законодателство, ориентирано към младите и подпомагащо тяхната реализация, а точно първото европейско законодателство за старт-ъп промишленост.  Една от задачите му е да създаде удобна среда за младите бизнесмени, за сигурността и вероятностите им, както и за вложенията. „ Законодателното предложение цели да облекчи и направи разумен труда - работа от разстояние, работа от у дома, без значение в коя страна се намират чиновниците.  Търси се и дейно съдействие на университетите с бизнеса, отново за сполучлива реализация и професионално образование “, означи още Цветелина Пенкова. 

 

Има нужда от тактика за напредък и понижаване на икономическите неравенства, действителна конвергенция и повишение на стандарта на живот, освобождение на повече наличен приход посредством данъчна политика. Фокус за гарантиране на дълготрайния капацитет на стопанската система би трябвало да бъде образованието. Това е позицията на Любослав Костов, вицепрезидент на КНСБ, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ. Той изрази и цялостна поддръжка и взаимност за митинга на миньорите. В края на изявлението си се базира на една поговорка – „ Никой политик не може да споделя истината, когато електоратът слуша с внимание. Ако слушаме с внимание съм сигурен, че политиците ще извърнат внимание на тематиката за демографската рецесия. “ 

 

„ Ние сме пред едно разрушено корито. Модел, в който пазарът трябваше да реши всичко “, сподели във връзка демографската рецесия и миграцията социологът Чавдар Найденов. Според него, когато обществено-икономическите връзки се дерегулираха, в годините на измененията след 1989 година, бяха ударени процесите, които имат потребност от дългосрочност като раждаемост, възпроизводство, вложения.  

 

Дискусията провокира реакции от гостите в залата, измежду които и претендентът за кмет на София Ваня Григорова, издигната от МК „ Българска социалистическа партия за България “. „ Многократно беше посочено, че има доста тактики и разбори за справяне с демографската рецесия. Знаем какъв е казусът, може би се разграничаваме какви биха могли да бъдат решенията. Имаме единогласие, че рецесията е в резултат на неналичието на предвидимост в страната. “, сподели тя. Ваня Григорова означи и данните от показаното социологическо проучване на „ Тренд “, съгласно които хората, които биха напуснали страната, биха го създали в търсене на по-добри приходи. А в това време в България няма служащи, освен квалифицирани, а ниско квалифицирани. Липсват положително трудово заплащане и условия на труд. “  

 

Тя също поддържа митинга на миньорите и енергетиците. „ Политиката на ръководещите ще докара до това 100 000 души в Старозагорско да останат без приходи и то в доста обозрим период. Записано е в териториалните проекти. Тези хора няма да останат в Старозагорско, част от тях няма да останат в България. Ето по този начин се стига до задълбочаване на демографската рецесия. Министърът на защитата Тодор Тагарев сподели да стават бойци. Това е насмешка. “, безапелационна беше Ваня Григорова.

 

Тя приказва за вероятните локални решения за справяне с демографската рецесия. Посочи две от тях. „ Знаем, че дефицитът на детски ясли и градини не беше обезщетен доста време. Той е мощен възпиращ фактор за това младите фамилии да възнамеряват деца. Този пробем може да бъде решен за най-вече 3-4 години. “, разгласи Ваня Григорова. Кандидатът за кмет на София се спря и на изчезналата от десетилетия жилищна политика. „ В полемиката беше упоменато, че няма медицински фрагменти. Срещнах се с някои от тях. Те няма по какъв начин да останат в София, тъй като няма къде да живеят - няма по какъв начин да си  заплащат наема в столицата, нито има места за техните деца в детските градини. Няма по какъв начин да има едно решение, трябват  голям брой политики, като главната цел да не е облага. “, съобщи тя.  

 

Модератор на тази част от полемиката беше ръководителят на УС на СИНПИ Калоян Паргов.

 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР