Това сочи новият доклад Екосистемата на изкуствения интелект в България“,

...
Това сочи новият доклад Екосистемата на изкуствения интелект в България“,
Коментари Харесай

Най-малко 10 международно признати български компании ще използват технологиите на изкуствения интелект до 2021 г.

Това сочи новият отчет „ Екосистемата на изкуствения разсъдък в България “, направен от SeeNews в съдействие с Vangavis
 До 2021 година ще има минимум 10 интернационално приети български компании, употребяващи технологиите на изкуствения разсъдък. Взети дружно, тези компании ще имат повече от 500 души личен състав и общ годишен оборот от над 50 млн. евро. Това са част от изводите в отчета „ Екосистемата на изкуствения разсъдък в България “, направен от самостоятелния снабдител на бизнес вести и разбори за Югоизточна Европа SeeNews в съдействие с интернационалната компания за нововъведения Vangavis.
Целта на този изчерпателен отчет е да сложи България на световната карта за решения и технологии, употребяващи изкуствения разсъдък (Artificial Intelligence – AI), и да подчертае смисъла, което страната и нейните специалисти могат да имат за бранша.
Докладът е направен въз основа на данни от интервала 2015-2018 година Данните сочат, че от ден на ден компании в България избират и вкарват технологии на база AI. Идентифицирани са общо 47 компании, от които 15 национални или интернационалните корпорации и 32 стартъпи. В България се следи разрастваща се бизнес екосистема, в която изкуственият разсъдък играе основополагаща роля – съвсем 30% от включените в проучването компании са основани в интервала 2016-2018.
Разрезът по промишлености демонстрира, че главните решения в България са предопределени за няколко съществени бранша, измежду които търговията на дребно, финансите и медиите. Здравеопазването е една от сферите, в които технологиите на изкуствения разсъдък могат да намерят чудесно приложение.
Докладът показва и вероятностите пред пазара на труда в областта на изкуствения разсъдък и за намиране на IT експерти в България. Тези технологии няма да доведат до безработица, считат специалисти от българските компании A Data Pro и Identrics. Напротив, приложението на изкуствения разсъдък ще увеличи интелектуално предизвикателните и аналитични благоприятни условия за високообразованите експерти, само че ще има отрицателен резултат върху пазара на труда за нискоквалифициран личен състав, изпълняващ еднообразни действия.

България, със мощния си IT бранш, има капацитета да се трансформира в основен състезател на AI пазара, сочи отчетът. Към момента експертите по изкуствен интелект в страната са към 500. Макар че гледат положително на използването му, фирмите избират да видят образци на основани към този момент артикули, употребяващи новата технология, преди да вземат финално решение за внедряването ѝ в своя бизнес модел.

Компаниите, разрастващи това софтуерно направление в портфолиото си, ускоряват съдействието си и с университетите, с цел да могат да намерят нужните им експерти, или развиват стратегии за подготовка на личните си фрагменти.

Докладът „ Екосистемата на изкуствения разсъдък в България “ („ Artificial intelligence ecosystem in Bulgaria “) на SeeNews и Vangavis е наличен за потребностите на бизнеса онлайн и е безвъзмезден.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР