Това ще направи ГЕРБ по-силна. Така лаконично енергийният министър Теменужка

...
Това ще направи ГЕРБ по-силна. Така лаконично енергийният министър Теменужка
Коментари Харесай

Как ще се отрази на ГЕРБ партията на Цветанов

Това ще направи ГЕРБ по-силна. Така сбито енергийният министър Теменужка Петкова, която е член на ГЕРБ от основаването на партията, разяснява желанието на Цветан Цветанов да направи собствен политически план наесен. България е народна власт, триумфът на политическите сили се мери на избори, заключи Петкова в тв изявление. В него тя обори спекулациите, че за рестарта на АЕЦ " Белене " ще бъде належащо ново утвърждение от Еврокомисията.

„ Тези медийни изяви на дефинира лица целят да създадат избрани внушения, които са меко казани погрешни. Истината е единствено една. Всеки може да си приказва каквото си желае, само че обстоятелствата и документите остават “, сподели Теменужка Петкова.

„ Съгласно контракта за „ Евратом “ всяка една страна членка на Европейски Съюз, която има намерение да построи план в региона на нуклеарната сила или да промени подобен план е длъжна да нотифицира, т.е. да уведоми, Европейската комисия за това, което има намерение да прави. Такова съобщение, според член 42 от контракта за „ Евратом “, би трябвало да се направи не по-късно от 3 месеца, преди да стартират първите контракти с снабдители или в случай че страната членка построява сама със личен запас един подобен план,  би трябвало да го направи не по-късно от 3 месеца преди да е почнала същинската работа “, съобщи Теменужка Петкова. Според енергийния министър „ към сегашния миг, в  обстановката, в която се намираме ние с процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “, не попадаме в нито една от тези хипотези “.

„ Ние нямаме задължението да уведомяваме Европейска комисия, тъй като процедурата е единствено едно желание и не се знае по какъв начин ще завърши – може да завърши сполучливо, може да завърши несполучливо “, изясни Петкова.

Ангажимент да уведоми Европейска комисия има вложителят, както е направила НЕК през 2007 година и е получено утвърждение за плана, който по-късно е спрян през 2012 година След като бяха обновени дейностите за търсене на благоприятни условия за реализация на плана с решение на националното заседание, бе оповестена позиция в формален вестник на Европейски Съюз, седмица по-късно уведомих Европейска комисия, без да има наложителен темперамент, сподели Петкова.

Що се отнася до изказванията, в това число на Цветанов, за  взаимозависимост от Русия в енергийните ни планове, Петкова съобщи, че България строи терминал за полутечен газ в Александруполис, с цел да можем да внасяме синьо гориво от Алжир и Съединени американски щати.

Всички енергийни планове пазят българския интерес. Тук не става въпрос за „ Турски поток “, а за „ Балкански поток “ и е имало възможност той да минава през Гърция и в случай че това беше станало по какъв начин щяхме да разбираем на хората пропуснатите изгоди за България, сподели Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР