Това се казва в доклада на Съвета по финансова стабилност

...
Това се казва в доклада на Съвета по финансова стабилност
Коментари Харесай

ИИ заплашва стабилността на глобалната финансова система

Това се споделя в отчета на Съвета по финансова непоклатимост – групата, координираща парично-кредитната политика на 20-те най-развити страни.
Според Съвета, изкуственият разсъдък във финансовата сфера би трябвало да бъде под контрола на регулаторните органи. В противоположен случай, даже и централните банки на водещите страни ще изпаднат според от ИИ фирмите, разработващи логаритми с надълбоко машинно образование.

Експертите от Съвета за финансова непоклатимост преглеждат роботизацията в банковия бранш и застрахователния бизнес не от позиция опазване на работните места, а обръщайки внимание на риска от това, че ИИ вместо централните банки ще стартира да дефинира парично-кредитната политика на водещите международни страни. Тази опасност към този момент напълно не е фантастична.

Алгоритмите с машинно образование се употребяват в банките да вземем за пример за оценка платежоспособността на кредитополучателите. Все повече решения за разпределяне на ипотечни и други заеми се вземат от ИИ, а не от индивида. За банките е преференциално разширението на кредитирането, а роботизацията на този развой може да докара до лавинообразното повишаване на неприятните заеми.

Но най-голямо безпокойствие в Съвета провокира фактът, че финансовият ИИ се основава и управлява от IT компании, които не се контролират от централните банки и финансовите държавни органи. Експертите са обезпокоени, и че в случай че ИИ наруши стабилността на банковата система, не е ясно, кой ще понесе отговорността.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР