Това съобщи заместник-кметът Борислава Борисова и ръководител на проекта “Интегриран

...
Това съобщи заместник-кметът Борислава Борисова и ръководител на проекта “Интегриран
Коментари Харесай

Община Видин ще осигури трудова заетост за над 60 души в рамките на проект

Това заяви заместник-кметът Борислава Борисова и началник на плана “Интегриран метод за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин ” по време на откриваща конференция, която се организира в залата на Общинския съвет.

На нея участваха екипът и представители на сътрудниците по плана, както и заинтригувани лица.

В началото на събитието Борисова съобщи, че Община Видинпродължава дейната си обществена политика и предлагането на нови благоприятни условия, ориентирани към разнообразни целеви групи, за възстановяване качеството им на живот и тяхното консолидиране в обществото. И уточни, че следващото доказателство за напъните в това отношение е актуалният план, който се извършва по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (ОП РЧР), предпочитана ос „ Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване “и Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (ОП НОИР), предпочитана ос „ Образователна среда за интензивно обществено приобщаване “.Общата стойност на плана е  1 589 270,65 лева от които 1 199 362,90 лева по Оперативна програма РЧР и 389 907,75 лева поОП НОИР. Общината ще извършва плана със съдействието на асоциирани сътрудници: Министерството на образованието и науката, посредством Регионалното ръководство на образованието – гр. Видин; Агенцията за обществено подкрепяне, посредством Регионалната дирекция; Регионалната здравна ревизия във Видин. Партньори в реализирането на дейностите по плана са: Фирма „ Хена “ ООД; „ АЛ ТАКС КЪНСЪЛТИНГ “ ООД; Сдружение „ БОКАЯ “; Детска градина „ Мир “ – гр. Дунавци и филиал „ Звънче “ – гр. Видин; Основно учебно заведение „ Епископ Софроний Врачански “ и Средно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий ” – гр. Видин.

Борислава Борисова изясни, че общата цел на плана е основаването и използването на ефикасен и новаторски междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Видин, ориентиран към повишение на качеството на живот, понижаване на бедността и прекъсване на предаването на бедността през генерации.

Заложените действия по Оперативна програма РЧР са: активиране на неактивни лица и трудова медиация; осъществяване на мотивационно и професионално обучение; обезпечаване на субсидирана и поощряване на независимата заетост; даване на интегрирани социално-здравни услуги в общността и други Целта е реализиране на трайна интеграция на пазара на труда на лица от уязвимите групи, по-добро качество на живот и  грижа за  възрастните и хората с увреждания от маргинализираните групи посредством обезпечаването на социално-здравна услуга, превъзмогване на отрицателните стандарти по отношение на ромската общественост и разпространение на културната еднаквост на ромите като пълноценна част от гражданското общество в Община Видин и в България.

По Оперативна програма НОИР се плануват в допълнение образование по български език за децата и учениците от уязвими групи; занимания със застрашени от отпадане от учебно заведение възпитаници от уязвими групи и поддръжка за продължение на образованието в гимназиалния стадий и за сполучливо довеждане докрай на приблизително образование; обезпечаване на психическа подкрепа; възстановяване на просветителната среда в две учебни заведения и една детска градина; поощряване присъединяване на родителите в просветителния развой и други

Очаква се към 300 деца от уязвими групи да бъдат включени в ограничения за просветителна интеграция посредством спомагателни занимания по български език и други предмети; да се понижи делът на прибързано отпадналите от обучение във включените училища; да се обезпечи психическа поддръжка за минимум 40 деца и ученици; чрез закупуването на съоръжение да се обезпечи по-добра просветителна среда в две учебни заведения и една детска градина на територията на Община Видин, в които се образоват 728 деца и ученици; образуване и осъществяване на „ Училище за родители “ за 300 родители на деца и възпитаници от мощно уязвимите групи и други

Като главен шеф по плана Община Видин ще обезпечи трудова претовареност на общо 63 души (озеленители, строители „ Пътища “, служащи по поддържане на здания и др.) в границите на 11 месеца.

Преди откриващата конференция бе извършена и трудова борса, на която сътрудниците по плана и работодателите срещнаха заинтригуваните лица с опциите за трудова претовареност в неговите рамки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР