Това предаде Асошиейтед прес. Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори

...
Това предаде Асошиейтед прес. Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори
Коментари Харесай

Хиляди унгарци протестираха срещу избора на Орбан

Това съобщи Асошиейтед прес. Антиправителствените протестиращи упорстваха за нови избори и нова национална изборна система.

Премиерът Виктор Орбан беше избран отново предходната седмица, когато неговата партия ФИДЕС дружно със съдружника си - дребната Християндемократическа партия - завоюва свръхмнозинство в Народното събрание - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова огромно болшинство в Народното събрание, когато тя е спечелила единствено към 50 % от гласовете.

В пост във Facebook преди митинга уредниците приканиха за наново броене на бюлетините, свободни медии, нов избирателен закон, както и за по-ефективно съдействие сред опозиционните партии, заяви Българска национална телевизия. Участниците в протестното шествие минаха от операта до Народното събрание, скандирайки „ Нови избори! “ и „ Ние сме болшинството! “

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад „ Кошут “, беше сравнимо по мярка с „ Мирния марш “ на последователите на Орбан на 15 март, показва Асошиейтед прес.

Организаторите на вчерашната акция обявиха, че нов антиправителствен митинг ще има идващия уикенд.

Гергей Дюлаш, опозиционен деятел съобщи:

Искаме нови и почтени избори. Това е отговорност на държавното управление и ние ще им подсещаме за това, спокойно и всеобщо. По оценка на уредниците в демонстрацията през вчерашния ден са взели участие над 100 000 души. За разлика от заключителния избирателен протест на Орбан в родния му Шекешфехервар предходната седмица, където доминираха възрастните и хората на междинна възраст, митингът в Будапеща притегли хора от по-младите генерации, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР