"Това показва, че изчезването на клетките може да бъде спряно",

...
"Това показва, че изчезването на клетките може да бъде спряно",
Коментари Харесай

Учени успяха да съживят за няколко часа клетки и органи на мъртви прасета

"Това демонстрира, че изгубването на клетките може да бъде спряно ", изясни Ненад Сестан

Учени от Йейлския университет са съумели да възобновят за няколко часа кръвообращението и функционалностите на кафези в телата на свине, чиято гибел е настъпила малко по-рано, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Това дава очаквания за медицината, само че също по този начин повдига и етични въпроси.

През 2019 година екип от откриватели в Съединени американски щати смая научната общественост, като съумя да възвърне клетъчната функционалност в мозъците на свине няколко часа след обезглавяването им.

В последното си проучване, оповестено в списанието "Нейчър ", същите експерти се пробват да разширят тази техника върху цялото тяло на животните.

Те са провокирали сърдечен удар при упоени свине, което е спряло кръвообращението им и е лишило клетките им от О2, което при бозайниците води до гибел.

Час по-късно учените са инжектирали в мъртвите тела течност, съдържаща кръвта на свине (взета от тях, до момента в който са били живи) и синтетична форма на хемоглобин - протеинът, който придвижва кислорода в алените кръвни кафези. Добавени са и били медикаменти, които защищават клетките и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Кръвта почнала да тече още веднъж и доста кафези още веднъж функционирали, в това число такива в жизненоважни органи като сърцето, черния дроб и бъбреците в идващите шест часа.

"Тези кафези действаха часове по-късно, когато не би трябвало да работят. Това демонстрира, че изгубването на клетките може да бъде спряно ", изясни Ненад Сестан, водещ създател на проучването и откривател от Йейлския университет.

Според Дейвид Андриевич, съавтор на изследването и също академик от Йейл, под микроскоп е било мъчно да се разграничи естествен, здрав орган от подобен, който е бил третиран след гибелта.

Екипът се надява, че тази техника, наречена "ОрганЕкс " (OrganEx), може да се употребява за "спасяване на органи " посредством удължение на времето на действието им, изясни той. Това може евентуално да избави живота на хората, чакащи за трансплантация.

"ОрганЕкс " също по този начин може да разреши нови благоприятни условия за хирургията, като даде "повече пространство за медицински маневри ", счита Андерс Сандбърг от Оксфордския университет.

Тази техника обаче повдига и редица въпроси - медицински, етични, даже метафизичен, отбелязва Франс прес.

Това може да "увеличи риска реанимираните лица след това да не могат да се възстановят " от животоподдържащите системи, на които са били сложени, предизвести Брендън Парънт от Нюйоркския университет. Коментарът му е оповестен в "Нейчър " редом със публикацията за опита.

Сам Парния от същото образователно заведение дефинира проучването като "наистина удивително “, само че счита, че "смъртта е биологичен развой, който може да бъде лечим и обратим часове по-късно “.

До такава степен, че здравната формулировка за гибелта може да се нуждае от актуализиране, споделя Бенджамин Къртис, мъдрец, експерт по нравственос в английския университет Нотингам Трент.

"Като се има поради това проучване, доста процеси, считани за необратими, няма да бъдат " такива, споделя той пред Франс прес. "Според настоящото здравно определение за гибел, човек може да не е действително мъртъв часове ", защото някои процеси не престават за известно време след прекъсването на телесните функционалности.

Това изобретение може също по този начин да провокира спор за етичната страна на сходни процедури.

Особено откакто съвсем всички свине са правили мощни придвижвания с главата и шията си по време на опита, както споделя Стивън Латам, един от създателите на проучването. "Беше много изненадващо за хората в помещението “, показа той пред публицисти.

Причината за тези придвижвания остава незнайна, само че експертът твърди, че в нито един миг не е била регистрирана интензивност в мозъка на животните, което изключва възобновяване на съзнанието им.

Въпреки това тези придвижвания будят "сериозно безпокойствие ", сподели Бенджамин Къртис, защото последните проучвания в региона на неврологията демонстрират, че "съзнателното прекарване може да продължи даже когато интензивност в мозъка не може да бъде измерена ".

"Следователно е допустимо тази техника да е предизвикала страдалчество на прасетата и да е аргументи такова на хората, в случай че се употребена при тях “, добави той, като приканва за повече проучвания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР