Това обясни в ефира на Нова телевизия бившият министър на

...
Това обясни в ефира на Нова телевизия бившият министър на
Коментари Харесай

Нападките на Борисов за гражданството на Петков не трябва да остават без последствия, категоричен е Стоилов

Това изясни в ефира на Нова телевизия някогашният министър на правораздаването в служебния кабинет Янаки Стоилов. По думите му единственото комплицирано в този съответен проблем не е по съществото на решението, а по въпроса за допустимостта на решението.

„ Проблемът е, че откакто Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има годно съображение Конституционният съд да се произнася по указа, който към този момент е прекратил своето деяние. Трябва да се има поради, че самият Конституционен съд през предходната година одобри значимо тълкувателно решение, с което промени своята процедура и постанови, че издаването на самостоятелните актове, какъвто е несъмнено указът за назначение, пораждат своите последствия. Те обаче би трябвало да бъдат оценени все още на тяхното издаване, а не все още, в който Конституционен съд дава своето решение “, безапелационен бе Стоилов.

Според него актовете на Министерски съвет няма да бъдат наранени: „ Това е групов орган, който приема решенията с общо единодушие. Един глас повече или по-малко не е от голяма важност и не обезсилва тяхното значение. Не е подобен обаче казусът с самостоятелните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги удостовери или отхвърли “.

Що с отнася до новата си позиция на парламентарен арбитър, Янаки Стоилов разяснява: „ За мен предлагането да стана парламентарен арбитър не беше изненада. В диалози с президента Румен Радев той е давал позитивна оценка за моята работа като министър и беше загатнал, че следва ротация в Конституционния съд. Разглеждам смяната като продължение на същите старания, само че в различен проект – не в действен, а в изчерпателен “.

Той посочи, че от началото на седмицата към този момент не е член на Българска социалистическа партия и партията е приела отдръпването му, което се постанова, защото конституционните съдии не би трябвало да имат партийна принадлежност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР