Това не е конспирация. Това е правомощие на КЕВР по

...
Това не е конспирация. Това е правомощие на КЕВР по
Коментари Харесай

Експерт разкритикува Кирил Петков за думите му относно цената на тока

Това не е интрига. Това е пълномощие на КЕВР по силата на член 31а от Закона за енергетиката и член 40 от Наредбата за контролиране на цените на електрическата сила, което може да става един път на тримесечие и в съкратени периоди (за разлика от общоприетия период за ценовите решения, който е 30 дни). Така Калоян Стайков, основен икономист на Института по енергиен мениджмънт, разяснява изказването на премиера Кирил Петков по отношение на цената на тока и по какъв начин ще се прави разбор за какво тъкмо в този момент КЕВР прави това.

Припомняме, че КЕВР предлага токът за бита да нарастне приблизително с 11,5 % от новата година. При парното и топлата вода плануваният скок приблизително за страната е с към 13 на 100.

" Регулаторът (бел. ред. - т.е. КЕВР) изчаква последния вероятен миг за това решение както с цел да забави растежа (на цената), по този начин и с цел да откри механизми за по-ниско нарастване в границите на настоящото законодателство. Ако най-малко едно от двете служебни държавни управления беше намерило за належащо да се запознае със обстановката, в която оперират мрежовите компании (където е съсредоточено актуалното увеличение), то можеше да е по-малко. Тези компании са дискриминирани като единствените сдружения от всички небитови консуматори, които не попадат в обсега на държавната помощ от 110 лева./МВтч (заради повишаването на тока на пазара).

Най-лошото от цялата обстановка обаче е продължаващата убеденост, че държавното управление може подлага на подозрение и да се меси в работата на самостоятелни регулатори. Това е пагубно недоумение на работата на тези институции, което в предишното постоянно е имало пагубен резултат върху икономическите връзки.

Надявам се тези изявления да са повече плод на еуфория и напрежение, поради насъбраните провокации пред държавната политика, а не продължение на остарялата политическа линия, в която министър председатели диктуват регулаторните решения ".

Стайков приказва освен електроразпределителните сдружения ЧЕЗ, EVN и " Енерго про ", само че и държавният " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО). Таксите на ЕСО и ЕРП-тата са разчетени разноски за ток от 119 лева./МВтч, а цената е в пъти по-висока от борсата и по този начин финансовата ликвидност на сдруженията понижава, което заплашва сигурността на доставките през зимата, в случай че има спешни обстановки.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР