Първият морски курорт у нас - Св. св. Константин и

...
Първият морски курорт у нас - Св. св. Константин и
Коментари Харесай

Първият български морски курорт стана на 116 г.

Първият морски курорт у нас - Св. св. Константин и Елена, отбелязва 116-а годишнина.

Той е ситуиран на 8 км северно от Варна, върху естествена тераса над морето с височина към 15 м. Целият комплекс е затрупан с многогодишна широколистна гора, достигаща съвсем до брега.

Плажната линия е дълга повече от 3.5 км, а площта й е 55 000 кв. м. Открита е от май до октомври, като на туристите се оферират разнообразни атракции и развлечения.

В курорта има тенис кортове, детски площадки, футболно игрище, открити и закрити минерални басейни и яхтени пристанища с потенциал 40 приблизително огромни яхти, голям брой заведения за хранене и развлечение.

На територията на комплекса има седем минерални извора без аналог в Европа. Те извират от 1800 до 2050 метра дълбочина с общ дебит 175 л/сек.. Един от изворите се влива непосредствено в морето и е топъл (между 40 и 60 градуса), поради което е посещаван съвсем целогодишно. 

Минералната вода в Св. Св. Константин и Елена лекува сполучливо разнообразни болести, а в композиция с неповторимия климат в региона оказва удобно въздействие върху цялостното положение на организма, показват от курорта.

Още от средата на 19 век манастирът „ Св. Константин “, построен в региона, е обичано място за отмора на варненци. 

Историята споделя, че първият български княз Александър І Батенберг обичал да идва във Варна и познавал покрайнините на града. Той посещава за първи път Св. Константин през август 1880 година и по този начин се трансформира в първия почитан летовник в манастира.

През 1882 година се основава двореца Сандрово, по-късно преименуван на Евксиноград.

През 1899 година манастирът „ Св. Константин “ и стопанството към него стават благосъстоятелност на Областния съвет на Варна. През 1907 година се стига до решението местността към манастира да се трансформира в курорт.

Първият „ хотел “ става винарското учебно заведение, чиито класни стаи са ремонтирани и пригодени да одобряват туристи. Първите летовници идват през 1908 година, с което се поставя началото на курорта и на морския туризъм у нас.

Създаването на парка, който и до през днешния ден включва забавни дървесни типове, шубраци и красиви цветя, се свързва с чешкия паркостроител Антон Новак, популяризирал се с построяването на дворците Шьонбур и Белведере във Виена и със основаването на морската градина във Варна.

Най-старото дърво на територията на курорта през днешния ден е над 100-годишен полски бряст, ситуиран в двора на Международния дом на учените " Жолио Кюри ", който се употребява със статут на предпазено дърво.

Днес Св. св. Константин и Елена е третият по потенциал и четвърти по посещаемост български морски курорт. Според Националния статистически институт, към 2020 година комплексът разполага с 6420 кревати в 45 места за настаняване.

Уникална международна дайвинг атракция се намира в акваторията на Св. св. Константин и Елена – 50-метровият аероплан Ту-154, обслужвал българското държавно управление в продължение на 20 години.

Самолетът е на 700 метра от яхтеното пристанище на комплекса, потънал на дълбочина 22 метра под морското ниво. Достъпът до него е свободен за всички сертифицирани водолази.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР