Това коментира пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир

...
Това коментира пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир
Коментари Харесай

Каракачанов: С по-малко пари можем да ремонтираме самолетите

Това разяснява пред публицисти в Народното събрание министърът на защитата Красимир Каракачанов, заяви Българска телеграфна агенция.

По думите му, разполагаме с два пъти повече самолети , които можем да изправим и да ни правят работа от тези, за които приказваме, че ще закупуваме. Имаме задоволително самолети, които стоят на земята, а ние водим разногласия какъв брой нови милиарди да похарчим, с цел да купим едвам половин ескадрила нови самолети, уточни той.

Нямам терзания, че изтребителната ни авиация ще остане на земята, тъй като сме подхванали ограничения във връзка с МиГ-29, които могат до 2029-2030 година да си правят работата, изясни министърът. И добави, че ремонтът на моторите на миговете би трябвало да е до равнище, съвместимо с НАТО.

Каракачанов напомни, че преди два месеца се е срещнал в София с ръководители на РСК и е изискал диалозите за ремонт да се водят без медиатори, с цел да се смъкна цената. Ставало дума за възобновяване на качествата на в този момент съществуващите МиГ-29, бомбардировачната ни авиация СУ-25, L-39.

Военният министър държи ремонтът да е в нашите предприятия. Така или другояче ще би трябвало да купим изтребители, въпрос на време е дали ще започва процедурата идващия месец или след една година, значимо е, само че не съдбовно, разяснява Каракачанов като акцентира, че желанието за нови самолети е вярно и би трябвало да се върви в тази посока.

Само за осем изтребителя сумата е 1,5 милиарда лева /това е половин ескадрила /, другата половина ще ни коства още толкоз, към нея би трябвало да прибавим и най-малко още 1,5 милиарда лева за въоръжение. Така че сумата за една ескадрила самолети по метода, по който е почнала процедурата, значи най-малко 5 милиарда лева ., счете министърът.

Борисов: До изтребители ли опряхме, ”Грипен” не са най-хубави >>

Всичко е в ръцете на Народното събрание, да забележим отчета на комисията и какво ще решат депутатите, добави той.

Нови договаряния е едно, пускане на процедурата изначало е друго, обясни още Красимир Каракачанов.

Ако стартираме още веднъж, какво значи - променяме ли изискванията, т.е. с изключение на страни-членки на НАТО и Европейски Съюз, да се позволен и други в състезанието , разви тезата си той.

Другият вид е договарянията да стартират изначало и с трите страни - Съединени американски щати и Португалия; Италия и Швеция. Връщането (в състезанието) на една оферта не значи, че тя ще завоюва, посочи министърът. Той напомни, че от трите оферти две са за остарели самолети (Ф-16 и Юрофайтър). Ние би трябвало да търсим вид за нов вид военен аероплан , а не втора употреба, е позицията на министъра.

Радев: Борисов е измамен от съветниците си за ”Грипен” >>

По настояването на Българска социалистическа партия да отдръпна подписа си от отчета за положението на националната сигурност, Красимир Каракачанов разясни, че не би трябвало да се ускорява ненужно напрежението.

Действително има напрежение сред Русия, от една страна, и НАТО, от друга, само че в случай че с Русия можем да водим диалози, с други фактори в света, които го дестабилизират, като "Ислямска страна " или радикалните ислямисти - не можем, акцентира Каракачанов.

Той не изключи в хода на приемането на отчета да бъдат направени потребни промени.

ИНТЕРВЮ с Димитър Ганев: Борисов предстоящо смени тона към президента >>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР