Това, което правите, е достойно за уважение, отбеляза вътрешният министър

...
Това, което правите, е достойно за уважение, отбеляза вътрешният министър
Коментари Харесай

Демерджиев: Предстои назначаване на още 1260 гранични полицаи

" Това, което вършиме, е почтено за почитание ", означи вътрешният министър Иван Демерджиев по време на годишния доклад на ГДГП, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи

Той означи, че от началото на годината се следи нарастване с над 40% на миграционния напън в съпоставяне със същия интервал на предходната и " в случай че желаеме да спрем вълната, която се надига, би трябвало да вложим всички свои старания ". Вътрешният министър уточни, че следва назначение на още 1260 гранични служители на реда, ще продължи и съдействието на министерството на защитата, както и поддържането на непрекъсната връзка с турската страна.

Той удостовери уверението за подпомагане от Европейската комисия за материално застраховане на 110 км от българо-турската граница – в региона на наземното и въздушно наблюдаване, както и за приемането на нови коли. " Ще бъдем безкомпромисни към присъединяване на чиновници в противозаконна активност, само че във всичко останало имате цялостната ми поддръжка, целият разполагаем запас на страната ще бъде впрегнат за потребностите на защитата на границата ", изрично акцентира вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

По думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи е неотложно подобряването на връзката с останалите служби на министерството и реализирането на по-бърз продан на оперативна информация сред дежурните елементи. " Ще подкрепим политическото управление за вашето по-добро материално застраховане, тъй като високо оценяваме напъните, които полагате всекидневно, ежечасно на границата ", съобщи основен комисар Тодоров.

През 2022 година миграционната конюнктура по държавната граница на Република България продължи да бъде динамична. Предотвратени са над 168 000 опита за нелегално влизане в страната. Възможно е част от лицата, независимо завърнали се навътре в прилежащи страни, откакто са открили съществуване на български патрули и постове по линията на държавната граница, да са създали повече от един опит за прекосяване на територията на България.

Българските гранични управляващи са задържали 2298 жители на трети страни на вход на външни и вътрешни граници, което демонстрира нарастване с 66% по отношение на миналата година. За нелегално влизане отвън зоната на граничните пунктове са арестувани 1915 лица, а на Граничен контролно-пропусквателен пункт - 383 лица. Най-много от арестуваните за нарушение на държавната граница са жителите на Сирия, Афганистан, Ирак, Мароко и други

През миналата година най-засилен миграционен напън имаше по българо-турската граница. Регистрирани са опити над 164 500 лица да влязат нелегално през граница с Турция, което е съвсем 4 пъти нарастване в съпоставяне със същия интервал на 2021 година По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични управляващи са задържали 350 лица на прилежаща територия,  над 162 000 независимо са се завърнали навътре в Република Турция, откакто са открили съществуването на български патрули и постове по линията на границата. Българските гранични управляващи са задържали 2080 противозаконни имигранти.

На излаз на държавната граница за отчетния интервал са арестувани 4339 жители на трети страни, от които 3789 са на българо-сръбската граница. В съпоставяне със същия интервал на 2021 година се регистрира нарастване с 68% в броя на арестуваните.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт са издадени 7953 отхвърли за влизане в страната на жители на трети страни, които не дават отговор на изискванията за влизане в Европейски Съюз, според Шенгенския граничен кодекс.

На граничните пунктове са открити 12 008 лица и 160 автомобила, оповестени за търсене.

През годината в ГДГП са формирани със 78% повече досъдебни производства за осъществени закононарушения по член 280 и член 281 от Наказателен кодекс, съпоставено с 2021 година Към наказателна отговорност са привлечени в качеството на обвинени 341 лица. От арестуваните за каналджийска активност лица на българо-турската граница са 191, на българо-сръбската граница – 94, на българо-румънската граница – 40, на българо-гръцката граница – 11, на въздушна граница –  3  и 2 на границата с Р Северна Македония.

В резултат на добре планувана и целенасочена работа на чиновници от ГДГП е разкрита активността на незаконна група, набирала, склонявала и полово експлоатирала лица от дами. Престъпната група е работила през интервала 2018 – 2022 година на територията на Р България и Р Италия, главно в градовете Лече и Тавиано. Жертвите са набирани след въвеждане в подвеждане по отношение на действителната трудова активност и метода на възнаграждение. Част от тях са обвързвани с дълг с непостижими лихви и голословни разноски по превоз и престой.  Съпричастните към незаконната активност лица са употребявали физическо принуждение и душевен тормоз, прочувствено обвързване или закани към близки на жертвите. При работата по случая са открити голям брой парични преводи, генерирани вследствие на незаконна активност. По формираното следствено дело са  открити общо девет жертви на трафик за полова употреба. Предстои привличането в качеството на обвинени на трима, съпричастни към противоправната активност.

Военните дейности на Русия в Украйна оказаха своето влияние върху контрола на нашите граници. В тази връзка са взети ограничения за посрещане на вълната от хора, бягащи от войната в Украйна в сходство с Националния проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България. Създадена е организация за омекотен граничен надзор по насоките за деяние към решението на Съвета (ЕС) 2022/382. Осигурени са коридори на граничните пунктове за лица, идващи от Украйна. На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Русе " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кардам " се развърнаха пунктове за първичен банкет. До всички гранични пунктове са изпратени инструкции за предварителна защита на трафика на хора, свързани с малолетните и малолетни жители, идващи от Украйна. През 2022 година в България са влезнали 979 776 украински жители, напуснали са 926 514 украински жители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР