Това, което прави постижението още по-впечатляващо, е фактът, че от

...
Това, което прави постижението още по-впечатляващо, е фактът, че от
Коментари Харесай

Октомври - Рекордно Топъл

Това, което прави достижението още по-впечатляващо, е фактът, че от всички останали 20 най-топли, този септември е единственият, в който не се е следил феноменът Ел Ниньо.

Данните са от сателитните измервания на ниската част на тропосферата, систематизирани от университета в Алабама, Хънтсвил (UAH) - един от най-авторитетните източници на този вид информация.

При това, по този индикатор, идващият го втори месец в класацията, отстъпва с цели 32 стотни от градуса - гигантска разлика в световен мащаб.

В околните дни ще излязат и месечните систематизирания на наземната мрежа за септември на НАСА и НОАА.

Напомняме, че рекордно мощен Ниньо имаше през 2015 и част от 2016 година и това изстреля световната температура на планетата до нови рекордни средномесечни, а и годишни стойности.

2014 беше с малко, само че най-топла за цялата история на наблюденията, само че палмата на шампионата не остана задълго у нея.

2015 незабавно усъвършенства този връх, а 2016 към този момент сложи трети следващ, освен това с огромна разлика от предходните две неповторим " хеттрик " за цялата история на наблюденията, т.е за последните век и половина.

Това се случи точно с помощта на последствията от Ел Ниньо, който освобождава огромни количества топлота в Тропосферата и половин до една година след приключването му тя бележи топли върхове.

Изминалият септември обаче е станал рекордно топъл без поддръжката на тихоокеанския феномен и това прави достижението му впечатляващо, само че и плашещо, тъй като това значи ускоряване на темпа на световно покачване на температурите.

В идващите няколко месеца, съгласно международните метеоцентрали, в екваториалната част на Тихия Океан ще се следи противоположния феномен на Ниньо - Ла Ниня, при който водите в тези области са по-студени от естественото, само че проявата на студения феномен ще бъде в по-слаба форма и през идната пролет осцилацията ще се върне към неутралната си фаза, в която е сега.

У нас месец септември беше с малко по-топъл от нормалното, приблизително за страната с малко под два градуса позитивна особеност.
Средната стойност не дава цялостна информация, защото септември беше противоположен в температурно отношение.

В първите си две трети (две десетдневки) той беше на практика летен месец в температурно отнощение, като оптималните стойности постоянно бяха с августовски и даже юлски смисли. Реалните междинни температури докъм 20 число на месеца надвишаваха климатичните правила с 4-5 градуса и се доближаваха до класическите юлски правила, на практика удължавайки лятото с близо месец.

Това се случва постоянно през последните години и е на път да се трансформира в наклонност.

В подмяна на това, през третата десетдневка на месеца, температурите внезапно се намалиха, приемайки стойности, присъщи за края на октомври. Това редуцира сензитивно позитивната особеност, само че въпреки всичко в последна сметка месецът остана по-топъл от нормалното с 2 градуса приблизително за страната.

Кратък взор към октомври

В идващите 7-10 дни, съгласно прогнозите на централите, ни чакат повишаващи се температури и изсъхнало време, вследствие на което, най-малко към двадесетото си число месецът също ще бъде очебийно по-топъл за интервала, макар хладното си начало.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР