Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтите

...
Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтите
Коментари Харесай

Живота, мислите и прозренията на Паулу Коелю

„ Това, което прави живота забавен, е опцията да осъществиш фантазиите си ”, споделя огромният бразилският публицист Паулу Коелю.

На младини, той мечтае за артистична кариера, което не се посреща възторжено от консервативното му семейство. Посещава локално йезуитско учебно заведение, където развива обич към писането. Родителите му обаче не утвърждават и това въодушевление на сина си и той последователно се отдалечава от тях, развивайки непокорен дух. Те възприемат неправилно непостоянното му държание и на три пъти го изпращат в клиника за душевно заболели, където той претърпява разнообразни лечения, в това число електрошокова.

Когато през 1968 година в Бразилия се заражда хипи придвижването като реакция против диктаторския режим в страната, Коелю се причислява към него и стартира да написа публикации, проповядващи независимост. Той написа и текстове на песни, с които изкарва прехраната си. През 1973 година става член на организация, защитаваща свободата на словото. Две години по-късно Паулу Коелю е задържан поради поезията си, в която бразилската тирания вижда опасност.

Тези прекарвания оказват голямо въздействие върху живота на писателя и той взема решение, че има потребност от смяна. Коелю стартира работа в звукозаписна компания и няколко години по-късно става живописен шеф в CBS, само че през 1978 година изненадващо е уволнен.

Година по-късно се среща със остарялата си позната Кристина, за която по-късно се оженва, и двамата стартират да пътешестват из Европа. Там Коелю се връща към католическата религия и през 1986 година извървява „ Пътя към Сантяго ” – древен маршрут сред Франция и Испания, дълъг почти 800 км. По него поклонници стигат до испанския град Сантяго де Компостела, където се съхраняват мощите на св. Яков, настойник на Испания. След това събитие Коелю намира сили да напише първата си книга „ Дневникът на един маг ”, където разказва претърпяното.

През 1988 година Паулу Коелю написа „ Алхимикът ”, която има нечуван триумф и 14 години по-късно е оповестена за най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена. Коелю е най-продаваният задграничен публицист в България при започване на 21-ви век.

Представяме ви няколко цитата на този незабравим създател и човек:

„ Душите, сходно на поточетата и растенията, също се нуждаят от дъжд, само че по-различен; дъжд от вяра, от религия, от нещо, поради което си заслужава да живеят. Когато не вали подобен дъжд, всичко в душата умира, макар че тялото продължава да живее. За подобен човек би могло да се каже, че тялото му в миналото е имало душа. ”

„ Животът има подобен смисъл, какъвто аз пожелая да му придам. ”

„ Един човек е обичан просто, тъй като е обичан. Няма потребност да има причина за любовта. ”

„ Когато едно нещо се случи веднъж, не е наложително да се повтори, само че случи ли се два пъти, то сигурно ще има и трети път. ”

„ Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без мотив, постоянно да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят. ”

„ Когато всички дни станат идентични, това значи, че хората са престанали да виждат хубавите неща в живота, до момента в който слънцето върви по небосклона. ”

„ Най-добрият боец е този, който успее да трансформира врага в другар. ”

„ Свободата значи да чувстваш това, което сърцето ти желае, без значение от мнението на близките. ”

„ Съществуват два типа простаци — едните се отхвърлят да създадат нещо, тъй като са били застрашени, а другите мислят, че заплашвайки ще реализиран нещо. ”

„ Това, което прави живота забавен е опцията да осъществиш фантазиите си. ”

„ Когато постоянно се срещаме с дадени хора, те стават част от живота ни. И като станат част от живота ни, стартират да се пробват да го трансформират. И се сърдят, когато не вършим това, което те изискват от нас. Понеже всеки си мисли, че знае по какъв начин другият би трябвало да живее живота си, само че в действителност никой не знае по какъв начин би трябвало да живее своя личен. ”

„ Когато човек мощно желае нещо, цялата Вселена му спомага. ”

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР