Това, което може да очакваме за цената за месец май

...
Това, което може да очакваме за цената за месец май
Коментари Харесай

Няма да е лесно: колко ще плащаме за газа през май? Говори шефът на КЕВР

„ Това, което може да чакаме за цената за месец май е цените в България на газа е да се изравнят с тези в Европа. Досега не беше по този начин, защото разчитахме на дълготрайните контракти, като сега остава един годен дълготраен контракт – с Азербайджан “.

Toва съобщи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров пред публицисти след откритото съвещание на енергийния регулатор. Тодоров добави, че дълготрайният контракт с Азербайджан поради подписания през предишния септември месец анекс не може да бъде употребен в цялостен потенциал. Остават единствено към 10% от потреблението на България, което се покрива от него на ниски цени, а всички останали 90% от количествата ще бъдат взети на пазарни цени, които все още са годни в Европа.

 В момента борсовите цени на газа са малко под 100 евро на спот пазарите. Тодоров допуска, че цената за България поради големите количества, които купува „ Булгаргаз “, ще бъде малко по-ниска. Шефът на КЕВР не може да прави прогнози какъв брой по-малко от 100 евро ще бъде цената на газа за страната ни поради обстоятелството, че когато направил прогнози последният път, до вечерта бил опроверган от пазарите.

Цените на газа за месец май ще станат ясни импровизирано на 4 май. Той е удовлетворен, че „ Булгаргаз “ са реагирали в къси периоди след прекъсването на газа ни от Русия и са обезпечили природния газ за страната ни за месец май.

„ Няма да има ограничение на потреблението на газ, а ще има задоволително газ за всички консуматори, които естествено би трябвало да платят съответните цени. България не създава газ, тъй че би трябвало да си го купим от пазара, след отхвърли на Русия да достави на България “, акцентира Станислав Тодоров.

Той изясни, че цената от 177 лв. на мегават час, за която приказва ръководителят на Булгаргаз, е цената, която най-вероятно ще бъде действителната цена, на която Булгаргаз ще доставя количествата за месец април. Това не е цената за месец май. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР