Това, което изглежда като вълни от син пясък, изпълващи марсианския

...
Това, което изглежда като вълни от син пясък, изпълващи марсианския
Коментари Харесай

Зашеметяващи „сини“ вълни на Марс разкриват начина, по който духа вятърът

Това, което наподобява като талази от наследник пясък, изпълващи марсианския пейзаж, кара Червената планета да наподобява още по-чужда от нормално. Поразителното оцветяване обаче не е това, което наподобява. За да видите същинската хубост, би трябвало да погледнете малко по-дълбоко от този грим.

Изобразен от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА по-рано тази година, пейзажът е обработен в по този начин наречения „ подправен цвят “, трансформирайки едвам доловимо разнообразни дължини на вълната на светлината в палитри, които можем да отличим.

Това усъвършенстване наподобява красиво, правилно е, само че не е направено единствено с цел да изпъкне малко Марс. Обработката на данните по този метод акцентира контраста в районите и характерностите на марсианската повърхнина, давайки на планетарните учени в действителност елегантен инструмент за схващане на геоложките и атмосферни процеси, протичащи надалеч под орбиталната височина на MRO.

Регионът, изобразен от MRO тук, е кратерът Гамбоа в северното полукълбо на Марс. Изобразен с невероятна разграничителна дарба, като всеки пиксел съставлява 25 сантиметра (9,8 инча). Най-малките вълнички по върховете на доста от по-големите хълмове са разграничени една от друга единствено на няколко фута. В даден миг те се сливат, с цел да образуват дребни могили, които се излъчват на открито от вълните на дюните на разстояние към 10 метра (30 фута) една от друга. Оцветени в блестящо синьо, е по-лесно да различите отличителните шарки на тези приблизително огромни структури измежду море от гънки и огромни, пясъчни талази.

районът в центъра на кратера, където се следи сниманото

Познати като напречни еолийски хребети или TAR, тези структури със междинен размер се състоят от пясък, формиран от доста груби частици. Според НАСА засилените цветове на огромните дюни и TAR допускат продължаващи ерозионни процеси. „ Мега-вълничките наподобяват синьо-зелени от едната страна на усъвършенствания пъстър изрез, до момента в който TAR наподобява по-ярко наследник от другата “, написа представител на уеб страницата на НАСА.

по – непосредствен взор върху центъра на кратера

„ Това може да се дължи на обстоятелството, че TAR се движат интензивно под силата напразно, като почистват по-тъмния прахуляк и ги вършат по-ярки. Всички тези разнообразни характерности могат да посочат в каква посока е духал вятърът, когато са се образували. “

Понякога всичко, от което се нуждаем, е малко смяна на усещането, с цел да научим нещо ново… и да придобием малко повече познание за чудесата на Вселената.

Можете да изтеглите горното изображение с висока резолюция от уеб страницата на НАСА.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР