Това, което американците не успяха, е да направят афганистанците демократи,

...
Това, което американците не успяха, е да направят афганистанците демократи,
Коментари Харесай

Георги Милков: САЩ са в същата ситуация като СССР след изтеглянето им от Афганистан

" Това, което американците не съумяха, е да създадат афганистанците демократи, по същия метод, по който руснаците не съумяха да ги създадат комунисти. След 20 години наличие в Афганистан Съединени американски щати са изправени пред същите въпроси, каквито стояха пред Москва след изтеглянето им от там ". С тази констатация стартира коментара си пред БНР журналистът Георги Милков. 

" Съюз на съветските социалистически републики бяха принудени да се изтеглят по един позорен метод от Афганистан и единственото, което им оставаше да се чудят къде са сбъркали. Оказа се, че са сбъркали на доста места. Сега американците са изправени пред тъкмо същата обстановка. За 20 години евентуално са позволили и повече неточности ".

Журналистът посочи, че сравнението е отчасти, тъй като времената са разнообразни, идеологията и аргументите са разнообразни. 






" През всички тези години американците се опитваха да трансформират кода на афганистанското общество, може би, което се оказа невероятно. ... Да прилагаш едни модели, без значение демократически или комунистически, е невероятно, защото Афганистан е доста характерна страна, етнически шарена. Никога не е функционирала като страна с централно крепко държавно управление, а постоянно се е управлявала териториално от локални водачи и вождове племенни или военни командири ", изясни Милков.

По думите му Афганистан е била корумпирана по един злокобен метод, тъй като корупцията, която съществува в Иран, с голямата американска машина и средства, които са били излети там, са я трансформирали във Франкенщайн:

" Трилионите, които бяха изсипани там за национално строителство, както му споделяха, или за основаването на модерна афганистанска войска, се оказа, че изтичат някъде по пътя, без да има диря.... Бяха регистрирани на книга мъртви души в армията. На терен нещата се оказаха безусловно разнообразни. Т.нар. модерна войска на Афганистан не е имала с какво да се храни, тъй като парите не са достигали за обикновени дажби ".   

Журналистът напомни, че през 2020-а година талибаните са получили легитимност с подписването на съглашение със Съединени американски щати в Доха:

" Много хора в Афганистан си споделиха, че очевидно вятърът се е трансформирал. Когато талибаните започнаха да настъпват обаче, всички недохранени бойци на терен избягаха, дезертираха, с цел да не се бият в една война, която явно не е тяхна ".

Интервюто на Явор Стаматов с Георги Милков в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР