Това каза Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър, в интервю за

...
Това каза Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър, в интервю за
Коментари Харесай

Ипотеките - хит на кредитния пазар през 2017-а

Това сподели Тихомир Тошев, шеф на КредитЦентър, в изявление за Дир.бг.

Той дефинира 2017 година като извънредно сполучлива за кредитния пазар у нас.

- Каква беше 2017 година за кредитирането у нас?

Завършваме годината с растежи във всички сегменти – фирмени, ипотечно и потребителки кредитиране.

Естествено с максимален растеж е ипотечното кредитиране поради дейния пазар на парцели и ниските лихви. Лихвите по ипотечните заеми слязоха на равнища 3 – 3.8%, а по потребителките - сред 5 и 7%, което ускори интереса на българите към използването на кредитен запас освен за покупка на жилища, само че и за поправки, сливане на отговорности, покупка на коли, обзавеждане и други

От своя страна бизнесът стана по-смел в капиталовите си решения, назначението на нови хора, разгръщане и нахлуване на нови пазари, което докара до растеж при бизнес кредитирането и спад на лихвите и в този сегмент на пазара.

- Кой е най-търсенияj заем?


Кредитите за покупка на жилище остават най-търсени на пазара. Покупката на личен дом остава приоритет за нашите сънародници. Основно пазарът се движи от младежите сред 25 и 35 години, които си купуват първото жилище в живота. Не дребна е и групата на 35-45-годишните, които имат личен дом, само че си купуват по-голямо жилище в по-добър квартал.

За страдание главният интерес за покупка на дом с заем остава в 10-те най-големи града на страната. В по-малките градове покупко-продажбите са малко, а цените на парцелите не престават да вървят надолу.

- Законът за кредите за недвижими парцели, който бе признат преди година, съумя ли да контролира пазара на ипотечното кредитиране и работата на кредитните институции?

Да, законът оказа помощ доста във връзка с опростяване на кредитните артикули, по-голямата бистрота по изискванията им и повече отбрани за потребителите.

За страдание в частта за контролиране на работата на кредитните консултанти законът не можа да свърши работата си и на пазара има доста хора, които се показват за кредитни консултанти, развеждат клиенти по банките и им спомагат за заеми, без да са се записали в Българска народна банка, без да дават отговор на изискванията за подготовка, без да поддържат застраховка „ Професионална отговорност “ и така нататък

За страдание тези хора доста постоянно нанасят съществени финансови загуби на клиентите си и ги вкарват в подвеждане по отношение на услугата кредитна консултация, главните правила за прилагане на ипотечни заеми, изгодите от съпътстващите заема артикули и така нататък

- За какво българинът тегли заеми най-вече през годината и в какъв размер?

Както споделих нагоре преди всичко са заемите за покупка на парцел. Средно за 2017 година теглихме за жилище по 95 000 лв. за период сред 20 и 25 години.

При потребителките заеми търсенето беше най-вече за заеми за ремонт и обзавеждане, където се теглеха суми сред 5000 и 15 000 лв., за сливане на отговорности със суми сред 10 000 и 20 000 лв., за покупка или доплащане на парцел със суми сред 30 000 – 70 000 лв..

- Отчитате ли повишение на интереса на семействата към поемането на нови заеми и по какъв начин това се отразява на изплащането на взетите преди този момент заеми?

Да, апетитът към използването на кредитен запас се завръща при семействата, само че за разлика от интервала 2005-2008 година те са по-информирани, с по-ясни планове, с добра преценка за опциите си и без настройка за вдишване на несъразмерен риск.

Днес българинът е отворен към тегленето на заеми, без да прави неточности като несъразмерна задлъжнялост, тегленето на заеми за неща, които не са основни и нужни на фамилията, за първокласни артикули и почивки и други.

Кредити се теглят единствено за добре преценени и планувани разноски, които ще покачат стандарта на семейството и ще му основат повече комфорт и улеснения, само че без да се натоварва прекомерно фамилния бюджет.

При към този момент изтеглените заеми наклонността е те да се усъвършенстват като се предоговарят или рефинансират за понижаване на разноските по обслужването им, както и да се погасяват предварително при опция.

При хората с неприятни заеми също се вижда съществено усъвършенстване във опциите им да обслужват старите си проблематични отговорности.

- Търсеха ли се други възможности на спестяванията за по-висока рентабилност?

Спадът на лихвите по депозити генерира у доста българи интерес към търсенето на различни форми на икономисване, които да носят по-добра рентабилност, само че като цяло българина остава доста песимистичен и внимателен към другите възможности на депозита. Това е и повода депозитите даже и при тези лихви да не престават да се усилват.

Все отново се вижда и нарастването на интереса към взаимните фондове, застраховките Живот със пестелив темперамент, спомагателното пенсионно обезпечаване и други.

С максимален интерес обаче не престават да бъдат вложенията в парцели за отдаването им чартърен.

- Каква е Вашата прогноза за лихвите по заемите през 2018 година и Вашият съвет към бъдещите консуматори?

Аз персонално чакам през 2018 година да забележим задържане на лихвените равнища към тези, с които завършваме 2017 година.

Голямата ликвидност в банковата система и огромната конкуренция сред банките е допустимо да докара и до краткотрайни промоционални предложения с по-ниски лихви, само че като цяло пазара на ипотечни заеми чакам да се движи в границите на 3 – 3.8%, при потребителските равнищата да се запазят сред 5 и 7%. При фирмените заеми лихвите ще варират в по-голям диапазон според от типа и задачата на заема – сред 3 и 6% най-често.

Като цяло настройките са за една мощна и сполучлива 2018 година за кредитния пазар у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР