Това изследва поредицата в шест части Тайните на изгубения кивот“,

...
Това изследва поредицата в шест части Тайните на изгубения кивот“,
Коментари Харесай

Viasat History в търсене на изчезналия кивот

Това изследва поредицата в шест елементи „ Тайните на изгубения кивот “, която дебютирата по в понеделник, 15 ноември, в 23:00 часа , с епизод всяка вечер.

 

Силата на кивота

Според Библията, кивотът е основан от Мойсей, с цел да пази две каменни плочи, на които са изсечени десетте божи заповеди. Ковчегът бил изработен от дърво, облицован със злато от вътрешната страна и извън, а от горната страна му били сложени два херувима. Според легендата кивотът имал разрушителна мощ, която можела да заличи цели противников армии, а преместването му ставало чрез два пръта.

Видео за „ Тайните на изгубения кивот “ по Viasat History



Според Библията, ковчегът защитавал всеки, който има вяра в Бог, а унищожавал тези, които го атакуват. Кивотът пазил еврейския народ по време на странстванията му, помагал им при прекосяването на река Йордан и даже разружил защитната стена на град Йерихон, с цел да могат те да влязат в града.

Но дали такава разрушителна мощ е допустима? Археологически изследвания слагат това под въпрос, а рухването на стената се отдава на естествено злополучие - земетресение, след което фолклорът го приписал на библейско събитие. Йерихон е по линията на разлома на Мъртво море и тектонични разбърквания предизвикват значимо земетресение всеки век. Най-скорошното такова е през 1927 година и предизвиква стотици жертви.

 

Къде би могъл да бъде кивотът ?

Ковчегът на завета е загубен в Йерусалим, където Давид, вторият цар на Израел, го отнесъл. Неговият наследник Соломон построил храм, който в последна сметка става леговище на реликвата, която остава там до 587 прочие Хр., когато вавилонците атакуват и плячкосват Йерусалим. Тогава се губят следите на кивота и се появяват легендите, които му приписват друга орис. Някои настояват, че реликвата е унищожена по време на обсадата, съгласно други – той е отишъл напряко в Рая.

Едно от най-честите пояснения е, че по време на обсадата на града, свещеници са го скрили под Йерусалим – в пещерата Zedekiah или в някой от каналите под града (много от тях остават непроучени и до ден днешен) или пък в тунелите, водещи до Храмовия рид, където по-късно е открит златен колан, който съгласно преданията е паднал от някой от свещениците при бягството с кивота и опита да бъде прикрит.



В 70-та година прочие Хр. римляните също плячкосали града и завзели толкоз благосъстоянията, че с изключение на всичко останало финансирали и построяването на Колизеума. Кампанията в Йерусалим е ознаменувана с триумфалната арка на император Тит в Рим, на която са изобразени и воините, носещи плячка от храмовете на Йерусалим. На арката, обаче, кивотът го няма. Все отново съгласно една доста известна легенда кивотът е бил донесен тук и прикрит в латеранската базилика, която по-късно е унищожена от пожар.

 

Откъс от „ Тайните на изчезналия кивот “ по Viasat History – всяка вечер в 23:00 часа, от 15 ноември



Има и версия, съгласно която кивотът е изкопан от Храмовия рид от рицарите Тамплиери, когато те се открили в Йерусалим за близо 100 години. Тамплиерите губят Йерусалим през  1187 година и реалокират щабквартирата си в Акра. Има специалисти, които от дълго време считат, че надълбоко под Акра има система от тунели и част от нея е разкрита преди две години – през 2019 година, с лазерни датчици. Тамплиерите се реалокират в Кипър през 1291 година, само че и до ден сегашен не се знае дали ковчегът на завета е бил пренесен с тях или остава в неразкопаните тунели на Акра – в случай че въобще е там, несъмнено.

Има доста догатки, легенди и митове за местонахождението на кивота, изследвани в поредицата „ Тайните на изчезналия кивот “ по – всеки работен ден от 23:00 часа, от 15 ноември . Той към момента не е открит, само че в случай че в действителност има такава мощ, каквато му приписва Библията – по този начин може би е по-добре.



Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, със пресен и съвременен взор към историята.

ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден.

Следете на и на
 Михаил Саакашвили приключва гладната стачка
Намиращият се в пандиза някогашен президент на Грузия Михаил Саакашвили реши да приключи гладната стачка, която стартира преди повече от пет седмици....
 Кунчев опроверга Борисов, който твърди, че е в болница
" Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, освен това - имам нахалството да не съм и починал! Не съм постъпвал на болнично лекуване през последните...
 Министерство на вътрешните работи пусна запис на Младен Маринов с лица от престъпния контингент (ВИДЕО)
Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, който е претендент за народен представител от ГЕРБ, се е срещал с престъпно проявени лица, доближени...
 www.expert.bg  Тол таксите ще зависят от нездравословните газове  Високотехнологична компания подвига произвеждане в Индустриална зона Загоре  Нидерландия първа в Западна Европа връща затварянето  Национална агенция за приходите следи милиони колета на стойност 3,6 милиарда лв.  www.iwoman.bg  Джулиана Гани заплашвала Илиян с ликвидиране (ЗАПИСИ)  Ясно е на коя дата започва продължението на  Парис Хилтън се омъжи (СНИМКИ)  Фенове на Елизабет от „ Игри на волята “ се обърнаха против нея. Вижте за какво!  https://www.sportlive.bg  Хамилтън се отдалечава от купа №8 - понесе тежко наказване в Бразилия  Футбол НА ЖИВО: Нидерландия U21 - България U21 0:0  Кристиан Ериксен се завръща в игра другият сезон?  Джокович е насочен към върха на Федерер във финалите на ATP 11-годишната Лиа, основала книга с разкази:...
Днес ще Ви срещнем с Лиа Неделчева, която е едвам на 11 години, а към този момент е основала...

Заедно можем
Фаза на Луната на 13 ноември... Viasat History в търсене на изчезналия кивот... Велико Търново: Заловиха мъж с амфетамин... Белгия подвигна изтребители във въздуха поради... Гебрейесус скандализиран: Поставените...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР