Документален филм в две части с премиера по Viasat Explore

...
Документален филм в две части с премиера по Viasat Explore
Коментари Харесай

Viasat Explore представя: Как се строи ядрена електроцентрала

Документален филм в две елементи с премиера по Viasat Explore на 16 февруари, сряда , в 21:00 часа показва работата на инженерите на Хинки Пойнт Си, най-голямата и най-нова нуклеарна електроцентрала във Англия, построена в отдалечена част на Съмърсет. Оценяван на 22 милиарда паунда и с размер 250 футболни стадиони, този удивителен обект е един от най-големите в Европа и първата от цяло потомство насам нова нуклеарна електроцентрала в Обединеното кралство.

Предвид това, че се построява в сянката на пагубните събития в Чернобил и Фукушима, първостепенната грижа на екипа е да обезпечи безусловно напълно осъществяване на всеки детайл от градежа на този безценен, спорен план.

Още напрежение на плещите на инженерите прибавя решението да се употребява нов тип нуклеарен реактор – първи по рода си в UK. Има обаче съображения, свързани с нуклеарни централи близнаци на Хинки Пойнт Си във Франция и Финландия, които провокират безпокойствие, защото този тип реактор още не се е потвърдил на никое място в Европа.



 



Видео за „ Как се строи нуклеарна електроцентрала “ по Viasat Explore





В първия епизод – на 16 февруари, сряда от 21:00 часа с повтаряне в събота, 19 февруари от 19:55 часа – наблюдаваме Майк Мърфи, един от водещите конструктори на градежа Хинки, до момента в който надзирава сериозно значимата интервенция по построяването на един от двата великански супер-масивни фундамента за нуклеарния реактор. Майк и екипът му подхващат стоическо три-дневно наливане на бетон, с цел да основат съвършената основа, върху която ще бъде ситуиран един от двата реактора. Веднъж стартират ли да наливат специфичната бетонна примес, не могат да спрат.

На Роб Бърмингам е предоставено управлението на градежа на първия от трите водни тунела за нуклеарно изстудяване, гигантска 3.5 км дълга тръба, която продължава отвън обекта, под бристълския канал и - когато е подготвена - ще обезпечава 120,000 литра морска вода в секунда за изстудяване на парата, която нуклеарните реактори основават.



 

Във втората част на кино лентата се срещаме от близко и персонално с най-големия наземен кран в света в най-тежкото му повдигане, правено в миналото. Научаваме по какъв начин екипът е построил система за отбрана против наводнения, с цел да бъде защитен обекта от най-лошото, което може да се случи, включително да се надигне стихия от мащаб, какъвто се случва един път на 10 000 години – всичко в името на това да се избегне злополучие, каквото сполетя нуклеарната централа Фукушима Даиичи в Япония.

Епизодът приключва с конкуренция с времето, в която тунелния екип бърза да постави първия 3.5-километров воден тунел преди Коледа 2020 година, с цел да се вмести в графика. Дали ще съумеят в точния момент?

Вижте от 16 февруари, сряда, от 21:00 часа по Viasat Explore . Повторение в събота, 19 февруари, от 19:55 часа.



 









 

Viasat Explore е основан от освен това. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и невероятното ни движи напред. От настоящи научни открития до ежедневния живот на забавни хора, които вършат всичко по малко по-различен метод. За цялостната стратегия на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР