Това една от най-добре познатите истории, свързани с християнството –

...
Това една от най-добре познатите истории, свързани с християнството –
Коментари Харесай

В търсене на Ноевия ковчег

Това една от най-добре познатите истории, свързани с християнството – огромен потоп залива земята, а единственото семейство, което съумява да оцелее, претърпява в ковчег, взимайки със себе си по две животни от всеки тип. След доста дни нескончаем дъжд, водата се отдръпва и ковчегът се озовава на сушата.

Вече няколко хиляди години хора са се опитвали да открият точното местоположение  на ковчега.

Книгата Битие не е изключително съответна по въпроса. В нея се споделя, че Ноевият ковчег се е заклещил във „ планините на Арарат “ – фраза, която и до през днешния ден бива дискутирана. Не е посочена точна планина, което е довело до разнообразни теории, включващи планини в Ирак, Турция и Армения.

Би изглеждало разумно да става въпрос за връх Арарат, само че той получава името си чак през X век. И по този начин почнало търсенето. Човечеството е провело безчет експедиции в търсене на отговор на тази хилядолетна мистерия.

През XIII век, макар че в никакъв случай не го е посещавал, Марко Поло написал, че Ноевият ковчег се намира на планина във Велика Армения.

В легенда от XII век се споделя, че ковчегът е открит и раздрънкан, а с дървения материал е издигната свещена джамия. Това повдига въпросът дали би трябвало да се оглеждаме за цялостен ковчег, или по-скоро за облицовани дървени греди.

В по-скорошни времена се появила съмнителна история, разказана от Джордж Хагопиан, който през 1908 година видял ковчега, до момента в който се разхождал с чичо си. Джордж твърди, че е съумял да се покатери на покрива, а по неизяснена причина чичо му стрелял няколко пъти по ковчега, само че патроните отскачали като че ли бил изработен от камък. Когато се върнал в селото, Джордж схванал, че и други деца са виждали ковчега, само че са не запомнили да упоменат. За жал, възрастният Джордж Хагопиан не съумял да уточни къде тъкмо се намира ковчега.

Няколко години по-късно, през 1916 година, лейтенант Росковитски от съветските Военновъздушни сили споделя, че е забелязал Ноевия ковчег, летейки над връх Арарат. След изказванията му били изпратени няколко експедиции, които създали детайлни замервания, само че отчетите от тях били изгубени при започване на Руската гражданска война. Няколко десетилетия по късно, през 1939 година, Росковитски разказал пред списание, че е влезнал в ковчега и вътре е забелязал големи стаи и дребни кафези.

През 1959 година турски самолети прелетели над обект, който изглеждал като голям кораб, затънал от едната страна на връх Арарат. Такава информация се появила и през 2006 година, само че този път ковчегът бил в Иран, а през 2010 година още веднъж бил открит в Турция.

Подобни „ намирания “ на транспортен съд, който би трябвало да се намира на тъкмо едно място, биват отхвърляни бързо от археолозите. Проф. Пол Зимански от университета Стоуни Брук споделя:

„ Не знам за нито една експедиция, занимаваща се с търсене на Ноевия ковчег, която да не го е разкрила на местата, на които го е търсила. “

Точно поради такава недостоверна информация, някои учени считат, че историята за Ноевия ковчег е притча и не би трябвало да се приема безусловно. Но, несъмнено, хората ще продължат да търсят тази свещена светиня, без значение дали съществува в действителност.

Historic Mysteries

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР