Това е успех за американския президент Джо Байдън. След виртуалната

...
Това е успех за американския президент Джо Байдън. След виртуалната
Коментари Харесай

САЩ и Китай заедно срещу петролния картел

Това е триумф за американския президент Джо Байдън. След виртуалната среща на върха с китайския водач Си Дзинпин Пекин, който е най-големият вносител на нефт в света, разгласи проекти да освободи количества от стратегическия си петролен запас за повторно тази година. Администрацията на Байдън помоли необятен кръг страни, в това число за първи път Китай, да обмислят такива дейности. Целта е да притиснат Организацията на производителите на нефт, водени от Саудитска Арабия и техните съдружници, отпред с Русия (ОПЕК+), да поддържа съответно световно предложение.

Противопоставянето е най-голямото в петролната геополитика след ценовата война сред Саудитска Арабия и Русия при започване на 2020 година Залогът е цената на най-важната суровина в света в миг, когато политиците и централните банкери се борят с най-силния инфлационен скок за повече от 10 години. Джо Байдън е изправен пред спад в утвърждението преди междинните избори за Конгрес следващата година, а американците показват инфлацията като възходящ проблем. Наскоро президентът подреди на Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати да изследва възходящото противоречие сред внезапния спад на цените на фючърсите на бензин на едро и цените на дребно, които едвам се намалиха.
ОПЕК+ не отстъпва
Докато международната стопанска система се възвръща от пандемията, Съединени американски щати и други страни са разочаровани, че производителите от ОПЕК+ отхвърлят настояванията на Вашингтон за по-големи доставки на нефт. Членове на ОПЕК обаче считат, че възобновяване е нежно. Миналата седмица генералният секретар Мохамад Баркиндо сподели, че ОПЕК чака остатъкът от доставки на нефт да стартира да се усилва идващия месец.

ОПЕК+ възнамерява да се срещне на 2 декември, само че към този момент не дава знак, че ще реагира на апелите. А няма по-лоша композиция от растящо търсене и лимитирано произвеждане, чийто краен резултат е повишение на цените на петрола. Трябва да се има поради, че това търсене в кратковременен проект наподобява под въпрос, в случай че повече страни вкарат още веднъж ограничаващи ограничения поради пандемията. Подобна обстановка може да забави връщането на работа и възобновяване на авиационния бранш, които дефинират потреблението на бензин, дизелово гориво и реактивно гориво. Сигнал за това е спадът на цените с 11% през последните седмици по отношение на най-високото равнище през годината поради стягането на рестриктивните мерки в Европа.
Реклама
Петролният картел покачва добива с 400 хиляди барела дневно, като последователно понижава рекордните съкращения на производството с над 10 млн. барела дневно, направени през 2020 година, когато пандемията намали доста търсенето. Организацията към момента не е върнала на пазара към 3.8 млн. барела дневно от съкратените доставки. Няколко от нейните членове не съумяха да реализират индустриалните си цели заради липса на потенциал. " Половината от членовете й не могат да изпълнят квотите си заради личните си незадоволителни вложения. Това усложнява смяната на квотите, защото такова решение би трябвало да бъде единомислещо ", споделят от Goldman Sachs в записка до клиентите си.

Съединени американски щати имат най-големия стратегически запас от над 600 млн. барела. Той е основан през 70-те години на предишния век след петролната рецесия, с цел да обезпечи съответни незабавни доставки. През последните години взривът на шистовия рандеман усили производството в Съединени американски щати, което им разреши да конкурират Саудитска Арабия и Русия и направи страната по-малко подвластна от вноса от други страни, изключително от членове на ОПЕК.
Обединени старания
Съединени американски щати и съдружниците им са координирали освобождение на количества от стратегическите петролни запаси и преди, като да вземем за пример през 2011 година, когато доставките бяха наранени от войната в Либия, която е член на ОПЕК. Белият дом към този момент публично разгласи, че Министерството на енергетиката ще освободи 50 млн. барела от стратегическия петролен запас за намаление на цените на горивата в страната и справяне с несъответствието сред търсене и предложение. В околните месеца ще бъдат пуснати 32 млн. барела, които ще бъдат попълнени през идващите няколко години.

За първи път Китай може да взе участие в общи дейности със Съединени американски щати, въпреки че комерсиалните връзки сред двете най-големи стопански системи са надалеч от положителни през последните години. Енергийната рецесия обаче удари и Китай, а индустриалните цени не стопират да порастват, което се придвижва и върху потребителите. Националната администрация за храни и стратегически запаси на Китай удостовери, че работи по подготовка на търг. " Ще публикуваме повече детайлности за размера на петрола и датата на продажбата му на нашия уеб страница навреме ", споделят от институцията.
Реклама
Това е вторият път тази година, в който Китай протяга ръка към стратегическите си запаси. Страната продаде част от тях на частни вложители, като това се случи на първия търг за нефт в страната. Consultancy Energy Aspects съобщи в записка до клиентите, че се чака Пекин да освободи още 10 млн. до 15 млн. барела недопечен нефт от запасите си на идващия търг. Освободените количества би трябвало да бъдат попълнени в границите на 90 дни. Пазарът би трябвало да се концентрира върху това от кое място тези страни ще намерят недопечен нефт, с цел да запълнят запасите си, като се има поради какъв брой ниски са запасите.

Япония също обмисля освобождението на нефт от запасите си за първи път, с цел да ограничи растящите цени на петрола. Премиерът Фумио Кишида алармира за готовността си да се опълчи на покачването на цените след настояването на Вашингтон. Въпреки това Токио ще би трябвало добре да аргументира сходен ход, защото съгласно законите в страната може да освобождава запаси единствено по време на ограничавания в доставките или естествени бедствия, само че не и за намаление на цените. " Продължаваме да обмисляме какво можем да създадем законно при предпоставката, че Япония ще се координира със Съединени американски щати и други заинтригувани страни ", споделя Кишида.

Страната употребява запасите си в предишното, с цел да се оправи с последствията от войната в Персийския залив при започване на 90-те години и смъртоносното земетресение и цунами през 2011 година Бедна на запаси, Япония получава по-голямата част от петрола си от Близкия изток. Покачването на цените на петрола и отслабването на йената водят до повишаване на вноса, нанасяйки двоен удар на подвластната от търговията страна.
Какъв ще бъде резултатът
Усилията на Съединени американски щати в кратковременен проект евентуално ще дадат резултат и поради коронавирус рестриктивните мерки. " Изглежда, че музиката е спряла към този момент петролните бикове ", счита Джон Килдъф, създател на хедж фонда Again Capital. " Освен в случай че студеното време не пристигна малко по-рано, с цел да форсира потребностите от отопление и енергийни артикули, очаквайте суровият нефт да се търгува сред 70 и 75 $, с опция за намаление до 60, в случай че случаите на COVID-19 се умножат. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Транспорт 3 Икономика 1 Политика 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Транспорт Реклама
По-важно е дали и в бъдеще Съединени американски щати и Китай ще работят дружно, с цел да въздействат на петролните цени и дали ОПЕК ще схване това взаимно деяние като предвестител на по-тясно съдействие сред най-големите консуматори на нефт в света. Или както твърди пред Bloomberg Робърт Джонстън от Колумбийския център за световна енергийна политика, в случай че има координирано освобождение на недопечен нефт от стратегическите запаси на Съединени американски щати и Китай, това би било една нова действителност за ОПЕК.

В такава нова обстановка ОПЕК и ОПЕК+ могат да помислят за в допълнение понижаване на доставките. " Ако стартира координирано освобождение на размери от стратегическите запаси на Китай и Съединени американски щати, това може да накара ОПЕК+ да забави настоящия ритъм на месечно нарастване на производството от 400 хиляди барела дневно ", предизвестява Джонстън.

Пред Forbes членове на ОПЕК+ удостоверяват за такова евентуално развиване, като декларират, че освобождението на милиони барела от запасите на най-големите им клиенти е безпричинно от настоящите пазарни условия и може да се наложи организацията да преразгледа проектите си за увеличение на производството на нефт, когато се събере идната седмица.

ОПЕК+ ще следи също по този начин дали тези координирани дейности няма да доведат до ново връщане към световните несъответствия, изключително в случай че се възвърне растежът на шистовото произвеждане в Съединени американски щати и високите цени забавят търсенето. И е допустимо общите старания на двете най-големи стопански системи в света да съумеят да влияят на петролния картел да се държи пазарно.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР