Това е сградата на Научноизследователския строителен институт на ул. Никола

...
Това е сградата на Научноизследователския строителен институт на ул. Никола
Коментари Харесай

Пътната агенция може да плати два пъти за един и същи ремонт

Това е постройката на Научноизследователския строителен институт на ул. " Никола Петков " 86, в която се намират и сървърите на тол ръководството.

© Велко Ангелов На 30 юли Агенция " Пътна инфраструктура " разгласи дребна, само че извънредно любопитна социална поръчка. Тя е с бюджет от едвам 700 хил.лв. без Данък добавена стойност - пренебрежимо дребна сума на фона на стотиците милиони при нормалните търгове за пътища, и при други обстятелстве щеше да остане незабелязана. Но в тази ситуация за някои действия от заданието ѝ към този момент е платено и трябваше да са завършени от дълго време.
Поръчката е за ремонт в постройката на Научно-изследователския строителен институт на ул. " Никола Петков " 86 в столичния квартал " Овча купел ", където на четвъртия и петия етаж се намира Националното тол ръководство (НТУ) - звеното, което ще ръководи тол системата.

Точно тези етажи трябваше да се ремонтират като част от поръчката за самата тол системата. Подизпълнител на австрийската Kapsch за този план беше " Ита Инженеринг " на Васил Ботушаров. Според документи с които " Капитал " разполага, разрешението за градеж е от 29 юни предходната година и ремонтът е признат в края на ноември 2018г. Освен това фактът, че едвам в този момент се приготвят работни пространства за звено, което действа от най-малко седем месеца, демонстрира още веднъж неприятната организация на промяната за тол система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Два пъти за благополучие

Настоящата поръчка включва действия на четвъртия и петия етаж на постройката на НИСИ, като там би трябвало да се обособят офис пространства надлежно с 29 и 99 работни места. Преди година обаче " Ита инженеринг " към този момент обособи работни места на четвъртия етаж, а също така има и други действия, които се повтарят. Така да вземем за пример в констативния акт за ремонта, изпълнен от въпросната компания през ноември 2018г. написа, че " санитарният възел е преустроен ", а в настоящия търг има задача " осъвременяване на съществуващите санитарни възли ".

Така остава усещането, че страната ще заплаща още веднъж за неща, които би трябвало към този момент да са направени, тъй като е малко евентуално тоалетните да имат потребност от ремонт единствено година откакто си били актуализирани.

" Капитал " попита Агенция " Пътна инфраструктура " по какво се разграничават двете задачи.
От там прецизираха, че Kapsch или съответно подизпълнителят " Ита инженеринг " трябвало да обезпечи 43 работни места, а Националното тол упавление би трябвало да има 225 чиновници в София.

Обяснението на организацията за новата поръчка, е, че отделите " Управление на осведомителни системи и инфраструктура " и " Обслужване на клиенти " били на четвъртия етаж в постройката на НИСИ, а чиновниците от останалите отдели са в административната постройка на адрес: бул. " Цар Борис Трети " 215 ( " Геопланпроект " ). Целта била всички да работят на едно и също място.

Това пояснение обаче демонстрира, че това е следващия детайл от тол-системата, който не е плануван в точния момент и в хода на работата би трябвало да се отпускат средства или да се правят действия със забавяне. Все отново тол ръководството стартира работа още през декември с стартирането на електронната винетка. Тогава имаше закъснение и с наемането на хора.

На 25 юни публицисти бяха поканени да видят тол ръководството онлайн. Офисът не изглеждаше изключително " обживян " и се виждаха малко чиновници на място.

Фотограф: Велко Ангелов
Офисът на тайните

Интересното е, че дълго време АПИ не можеше да посочи къде тъкмо ще се обитава тол ръководството. Търгът за тол системата беше разгласен през април 2016г. или две години преди да се подпише контракт с определен реализатор. Кандидатите нееднократно отправяха запитвания по отношение на въпросния ремонт на постройката на тол ръководството, само че от разясненията на АПИ, оповестени в профила на купувача, излиза наяве, че не е имало съответни проекти и чертежи, предоставени на претендентите, които даже не са знаели какво ще би трябвало да преустройват.

Според обяснение от юни 2016г. част от пространствата трябваше да се създадат в постройката на " Геопланпроект " на бул. Цар Борис III. Явно обаче в хода на процедурата местоположението е била заменена с тази на НИСИ.

Не на последно място, пътната организация настойчиво отхвърляше да посочи какъв брой коства ремонта на постройката на НИСИ, без да е ясно каква е повода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР