Това е първият дебат на високо ниво за кохезионната политика

...
Това е първият дебат на високо ниво за кохезионната политика
Коментари Харесай

Министър Павлова: Новия бюджет на ЕС съчетава традиционните политики, предизвикателства и гъвкавост

„ Това е първият спор на високо равнище за кохезионната политика след 2020 година, който се организира след публикуването на плана на новата Многогодишна финансова рамка и на секторните регламенти и оферти, по тази причина той е извънредно значим “.

Това съобщи министър Лиляна Павлова през днешния ден по време на конференцията на високо равнище, отдадена на кохезионната политика на Европейски Съюз - вероятности за конвергенция и устойчиви райони след 2020 г от календара на Българското председателство. Форумът бе открит от премиера Бойко Борисов, а хазаин бе вицепремиерът Томислав Дончев.

Министър Павлова бе модератор на втория панел на конференцията, в който присъединяване взе еврокомисарят по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер.

„ Кохезионната политика е един от главните цели на Българското председателство. Днешната конференция е продължение на напъните ни да осигурим конгрес за полемика, на който необятен кръг участници в кохезионната политика – от страните членки, Европейската комисия, Европейския парламент, Комитета на районите до ръководещите органи, районните и локалните администрации, да могат да обменят своите визии и хрумвания за вероятностите на политиката в подтекста на новите законодателни оферти на Комисията за идващия програмен интервал “, уточни министър Павлова.

Тя акцентира, че конференцията дава опция за разбор и обзор на направените оферти допълнително дълбочина и да се навлезе в конкретика. „ Това направи и Българското председателство - да бъдем дейни и динамични, да работим интензивно по всяка една от тематиките. А когато се касае за бъдещето на Европа, на европейския бюджет, за бъдещето на кохезионната политика, в този момент е моментът да влезем в детайлите и в специфичност “, сподели още министър Павлова на форума на високо равнище.

„ По време на първия панел, модериран от вицепремиера Томислав Дончев, се изрекоха позиции, че предлагането за нова бюджетна рамка включва в себе си с изключение на запазването на фокуса за доближаване, само че и повишението на конкурентоспособността, по какъв начин да продължим да влагаме в понижаване на разликите, на младежката безработица, само че и в същия миг по един добър метод то адресира новите политики и провокации като миграция, сигурност, климатични промени “, съобщи министър Павлова. Тя добави, че оповестеното предложение за бюджетна рамка след 2020 година дава една добра основа, върху която да създадем спор, с цел да може да се водят ползотворни договаряния.

Участниците в първия панел дадоха поръчка новият бюджет да бъде по-модерен, по-динамичен, еластичен и с по-опростени правила. „ За мен е наслада, че измежду нас е еврокомисарят Йотингер, на който благодаря за напъните, които постави при подготовката на новата бюджетна рамка и за тематичните диалози, които направи във всяка една от страните. Неговият екип и Главна дирекция „ Бюджет “ направиха и невъзможното, с цел да решат това комплицирано уравнение, и да предложат формула, която дава една добра основа за договаряния. А тя обезпечава опция да се развият обичайните политики, да преодоляваме провокациите, както и да разполагаме с нужната еластичност “, сподели още министърът за Българското председателство.

По време на полемиката във втория панел се чу мнението на страните членки и на Европейския парламент. Важна част от полемиката бяха новостите във връзка с Европейския обществен фонд+. Също по този начин бяха разисквани новите благоприятни условия за продължение насърчаването на вложенията посредством финансови инстументи и след 2020 година

„ Кохезионната политика ще резервира дълготрайния си инвестиционнен темперамент.

Тя обезпечава действителна добавена стойност за жителите на Европейски Съюз и е действителен образец за работещ инструмент за понижаване на разликите посред им, чрез което подсигурява триумфа на европейския модел “, съобщи министър Павлова като резюме от извършената полемика. В оставащите три седмици Българското председателство ще постави оптимални старания за разискване на законодателните оферти в работните органи на Съвета за оптимален прогрес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР