Това е идейният проект на фирма Инжпроект [Община Бяла] Мостът

...
Това е идейният проект на фирма Инжпроект [Община Бяла] Мостът
Коментари Харесай

Музей, ресторант и 3D мапинг шоу за моста на Кольо Фичето край Бяла

Това е идейният план на компания " Инжпроект "

[Община Бяла] Мостът над река Янтра, който Кольо Фичето приключва през 1867г., скоро ще има нов образ. С ремонт по оперативна стратегия " Региони в напредък " паметникът на културата ще се снабди и с ресторант и музей. Общата планирана стойност на публичната поръчка с възложител община Бяла е 8.6 млн. лева с Данък добавена стойност, а крайният период за подаване на предложения е 27 април.

Освен консервацията на така наречен Беленски мост, който е в неприятно положение от години и се употребява единствено като пешеходен, поръчката включва и построяването на постройка, в която ще се намират музей, ресторант и други обслужващи пространства, както и зоната към моста. Избраният реализатор ще има две години да приключи заданието. Критерии в търга са " оценка на качество на организацията на личния състав " с тежест 60% и цена с тежест 40%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От община Бяла дадоха подробна информация за плана в отговор на " Капитал ".

" Мостът е дълъг 276 м и е необятен 9 м. Неговите 14 свода са с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е изработен от издялан камък от локален варовик и варов хоросан. След наводняване през 1897 година осем свода в междинната част на моста (ок. 130 м) са унищожени. През 1922–23 година мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, само че първичният образ е изменен ", пишат от община Бяла

Фотограф: Юлия Лазарова
Какво ще е новото

Идейният план за реконструкцията на Беленския мост е направен от компания " Инжпроект ".

Новата двуетажна постройка ще е с РЗП 690 кв.м (виж снимките). В постройката ще има ресторант, музей, обслужващи пространства, зала за прожекции, магазин за сувенири. " Основната идея на музея ще бъде да показа историята на Беленския край, само че по забавен интерактивен и атрактивен метод, което ще включва експозиция (постоянно подържана и обновена от музейните работници), която споделя историята на паметника на културата и Беленския край, восъчни фигури на персони, свързани с историята на паметника на културата, прожекции на интерактивно наличие и документални филми ", пишат от общината. За Кольо Фичето и Беленския мост австроунгарския академик Феликс Каниц споделя: " И тоя непретенциозен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа сграда на Балканския полуостров отвън Цариград. "

Що се отнася до ресторанта, от общината акцентират, че по път I-5 от Републиканска пътна мрежа в посока Русе - Велико Търново няма нито един. " Съществуват три крайпътни заведения в региона, само че те са в противоположна посока на пътя, т.е. Велико Търново - Русе. Концепцията на ресторант " Беленски мост " е той да не бъде следващото крайпътно заведение ( " капанче " ), а да предлага на посетителите си положително обслужване, панорамна панорама и неповторима атмосфера ", споделят от общината. Вeчер там се възнамерява да има прожекции на 3D мапинг шоу.

Проектът за постройката

[Община Бяла]
Предисторията

Паметникът на културата е в окаяно положение, има пукнатини, обраснал е с растителност, а най-сериозният проблем все още е рушащата се обшивка от каменни плочи на моста, изясняват от общината. При високите води на Янтра в главните на моста се затлачвали дървета и последователно устоите се подкопавали.

Местната власт изяснява, че досегашните й начинания за набиране на средства стигали единствено за козметични поправки.

Община Бяла прецизира, че разполага със координиран капиталов план във фаза " абстрактен план ", дружно с всички нужни утвърждения, съгласувания и позволения за реализацията му. Основният проблем с недвижимата културна полезност е, че в случай че в близко бъдеще не се вземат ограничения за нейната консервация и реституция, то тя ще бъде изгубена за идните генерации, настояват от общината.

Проектът за постройката

[Община Бяла]
Тъй като става въпрос за недвижима полезност на културното завещание с национално значение, планът е минал през няколко институции. Имало е две разисквания - обществено разискване на плана на 18 април 2018г. и публично - на 11 септември 2019г.

На 23 юли 2019г. община Бяла е получила мнение на Министъра на културата за съгласуването на плана.

Получени са мнения и от РИОСВ-Русе за единодушие за реализация на инвестицията и за липса на нужда от осъществяване на оценка върху въздействието на околната среда на инвестицията както и за позволение за реализиране на инвестицията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР