Това, че газираните напитки не са полезни, не е нова

...
Това, че газираните напитки не са полезни, не е нова
Коментари Харесай

Газираното променя ДНК-то ни и ни състарява

Това, че газираните питиета не са потребни, не е нова информация. Диетолозите непрекъснато поучават хората да лимитират приема им, защото в тях се съдържат прекомерно доста калории, които по-късно не съумяваме да изразходим. Тези питиета са изключително нездравословни за подрастващите, които несъмнено ги избират.

Скорошно проучване дава още един аргумент на феновете на газираните питиета да спрат да ги употребяват или най-малко да понижат приема им. Според проучването ежедневното приемане на газирани питиета, в които има прекалено много захар, форсира процеса на стареене тъкмо толкоз, колкото и пушенето на цигари.

Много диетолози настояват, че газираните питиета са една от аргументите затлъстяването да е толкоз сериозен проблем, а също така се счита, че потреблението на газирано е причина и за диабет вид 2.

Специалистите са разкрили, че газираните питиета ускоряват остаряването на клетките, написа на своите страници Дейли мейл. Според проучването при хората, които изпиват по две кенчета кола на ден, се следят промени в ДНК-то, които са по-типични за човек с 4.6 години по-възрастен.

Учените са изследвали хиляди ДНК проби, до момента в който са съумели да открият, че тези, които постоянно пият газирани питиета, имат много по-къси теломери (това са окончанията на хромозомите), за разлика от останалите хора. По-късите теломери пък значат влошено здраве и преждевременна гибел, разясняват експертите.

 Газирани питиета

Проучването е направено от учени, които работят в Университета в Калифорния, а основният началник е Елиса Епел. Специалистите акцентират още, че тези резултати не се отнасят за диетичните питиета. Количеството захар в тях е доста по-малко.

Диетични ли не, газираните питиета не трябва да се употребяват всекидневно. Те не могат да заместят потребността на организма от вода. Специалисти акцентират, че без значение от окуражаващите резултати за диетичните питиета по отношение на газираните, не трябва да прекаляваме с потреблението им, тъй като изкуствените подсладители крият даже по-голяма щета в множеството случаи.

Минали проучвания демонстрират, че и двата типа питиета могат да увредят зъбите ни, да усилят риска от рак, а от дълго време е дефинирана и аспартамовата болест, която е резултат от прекаляването с храни и течности с аспартам.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР