Това беше нашата пета поред спасителна мисия, каза Кулеба, като

...
Това беше нашата пета поред спасителна мисия, каза Кулеба, като
Коментари Харесай

Киев си върна още 31 деца, обвинява Москва, че е депортирала 20% от всички украинчета

" Това беше нашата пета подред избавителна задача ", сподели Кулеба, като добави, че бабата на две от децата е умряла. Той упрекна ФСБ на РФ, че поради дългите разпити на дамата сърцето й в един миг спряло.

Кулеба описа, че руснаците не са разрешили на родители и на законни представители да влязат в лагера, където са държани украинските деца. Руската страна е длъжна да разпознава депортираните деца и да съобщи съответните описи на Червения кръст, с цел да може Украйна да намери техните родители, написа още УНИАН.

По думите на Кулеба връщането на тези деца е било мъчно, тъй като са били прехвърляни в пет лагера. Киев твърди, че 1,5 млн. украински деца от Крим, Донбас и други окупирани региони са се оказали на съветска територия от 2014 година до в този момент. Това съставлява 20% от всички украинчета, пресметна Кулеба.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) в това време заяви, че е влезнал в контакт с съветски чиновник, обвинен във военни закононарушения, защото работи за връщането на украински деца, които са били депортирани в Русия, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Съобщението за контактите на МКЧК с съветския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова са първото удостоверение за интернационален контакт на високо ниво за събиране на фамилии с деца, които са били принудително депортирани, отбелязва организацията.

Говорителят на МКЧК Джейсън Стразиузо съобщи в четвъртък, че организацията е в контакт с Лвова-Белова " в сходство с мандата си да възвръща контактите сред разграничените фамилии и да улеснява събирането им, когато това е допустимо ".

Това надвишава степента на контакт на други организации, показва АП.

Детската организация на Организация на обединените нации УНИЦЕФ съобщи, че също е в контакт с съветски публични лица по отношение на децата, само че представителят Къртис Купър съобщи, че УНИЦЕФ " не е получил противоположна връзка по отношение на нашето предложение да улесним процесите на събиране на децата ". Международната организация за бежанците отхвърли да е имала контакт с руснаците - макар изказванието на Лвова-Белова, че организацията се е свързала с нея.

Депортирането на украински деца е проблем от 24 февруари 2022 година насам, когато Русия стартира нашествието си в Украйна. Международният углавен съд ускори натиска върху Русия, когато на 17 март издаде заповеди за арест на Лвова-Белова и съветския президент Владимир Путин, обвинявайки ги в похищение на деца от Украйна.

Руската страна изрично отхвърля обвиняванията, че отвлича и депортира украински деца. Тезата на Русия е, че ги избавя от войната.

На неофициална среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в сряда Лвова-Белова съобщи, че децата са били отведени в Русия точно за тяхна сигурност, а не са били отвлечени, което интернационалната общественост не приема.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР