Тортите са сред най-вкусните десерти, а Гараш е сред най-вкусните

...
Тортите са сред най-вкусните десерти, а Гараш е сред най-вкусните
Коментари Харесай

Торта Гараш - българската Сахер от Русе

Тортите са измежду най-вкусните десерти, а Гараш е измежду най-вкусните торти. Нейният мек усет на смлени орехи, пълномаслена сметана, мляко и естествен шоколад е спечелил хиляди правилни фенове освен в България, само че и на доста места по света.

Торта Гараш е на повече от 100 години. Тя е българска торта, измислена от австроунгарския кулинар Коста Гараш, чието име в действителност и носи. Той дошъл в България и почнал работа в фамозния русенски хотел Ислях хане. Всъщност Коста не бил просто на работа в него, а бил част от ръководството му.

За времето си Ислях хане бил едно от известните места за отмора, занимания, кулинарни прекарвания и културни представления освен в Русе, освен в България, само че и в чужбина. В края на 19 век хотелът участва в някои известни туристически справочници, както и в описанията на известни пътешественици. Негови посетители са знатни за времето персони като Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, известният полски публицист Хенри Сенкевич и известният британски артист и режисьор Хенри Ървинг.

 Торта Гараш Снимка: marcheva14

Историята на торта Гараш стартира в деня на един от обичайните княжески приеми в гранд хотела. Княз Александър Батенберг имал навика да посреща в Ислях хане шведския крал Оскар II, сръбския Милан Обренович и румънския Карол I. Един от тях най-вероятно е бил измежду първите, пробвали фамозната торта, откакто Коста Гараш влезнал в края на приема и я показал на гостите.

Според някои от историите от това време огромният сладкар заимствал концепцията за Гараш от към този момент известната по това време австрийска торта Сахер. Други считат пък, че с българската торта Коста е дал отговор и провокирал Сахер. Каквато и да е повода, резултатът ѝ се е отблагодарил неведнъж. Торта Гараш е същински кулинарен и сладкарски шедьовър, освен поради невероятния ѝ усет, само че и тъй като той е реализиран без брашно и блатове.

Няколко години откакто основава новата българска торта, Карлос Гараш напуща Русе и се мести в София. Там надареният сладкар стартира работа в известния хотел Палах, където също предлага известната си торта.

 Торта Гараш

Оригиналната рецепта на торта Гараш се съхранява в Държавния списък в Русе, а в крайдунавския град фамозният сладкиш към момента се създава по нея.

Може би няма да стане като същинската, само че в случай че към този момент ви се е дояла торта Гараш, за какво не опитате да я извършите сами? Ще са ви нужни масло, пудра захар, няколко жълтъка, какао, орехи и шоколад, а може би и още нещо.

За да сте сигурни, че ще я извършите както би трябвало, попитайте някой, който към този момент я е приготвял. Или за още по-сигурно минете през сладкарницата, а за най-сигурно - отправете се към Русе.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР