Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се

...
Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се
Коментари Харесай

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица. Това стана ясно от брифинг на министрите на опазването на здравето и на околната среда.

Според министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов неведнъж са повишени допустимите правила на нитрати, нитрити, както и на амониев азот. Днес в част от селата към Димитровград водата ще бъде пусната.
Водата беше спряна превантивно в понеделник вечерта, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица.
Селищата, които останаха на изсъхнал режим, са били снабдени с два тона минерална вода, а през днешния ден се чака нова пратка от 80 хиляди литра:

" След като излязат пробите от тези шест кладенеца, в случай че те са негативни, т.е. потвърждават, че липсва в тях съществуване на някакви субстанции, които да са рискови за живота и здравето на хората, т.е. в случай че водата е чиста и безвредна, тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем позволение тя да бъде употребена единствено за битови потребности. След като стартира потреблението на водата за битови потребности РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези обитаеми места, тези проби ще бъдат изследвани още веднъж, с цел да потвърдим, че тази вода е безусловно безвредна. Когато потвърдим, че водата е безвредна ще разгадаем тя да се употребява и за питейни потребности ", изясни министър Ангелов.

По-рано беше обявено, че пробите, взети от река Марица, дават отговор на нормите и няма заплаха от екологична злополука.

Под управлението на районна прокуратура Димитровград е формирано досъдебно произвеждане за замърсяване на водите на река Марица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР