Тонове пестициди с изтекъл срок на годност лежат в стотици

...
Тонове пестициди с изтекъл срок на годност лежат в стотици
Коментари Харесай

Тонове пестици с изтекъл срок се съхраняват в складове у нас

Тонове пестициди с изминал период на валидност лежат в стотици хранилища из цялата страна. Повечето от тях се управляват, само че има и такива, които са на площадки без защита или наоколо до обитаеми места.

В какво положение са площадките ревизираха Емил Митев и кореспондентите Теодора Христова и Лора Стаматис.

В Народна Република България преди 1989 година страната ни е на челните места в земеделските статистики на Източния блок. През годините в земеделието ни са употребявани разнообразни типове пестициди.

С идването на демокрацията обаче тези химикали стават ничии. Малко над 15 000 тона пестициди с изминал период се трансформират в нежелано завещание за общините, в които се намират.

В хранилища или стоманобетонни контейнери - из страната цъкат екобомби.

Проверяваме площадката при село Еловдол, където също се съхраняват пестициди с изминал период на валидност. Първото нещо, което ни посреща е скъсаната ограда. Охрана, която да ни спре да влезем в обекта също няма.

Веществата се съхраняват в тъй наречените ББ-кубове със отличителни знаци. Когато се приближим усещаме и миризмата от тях.

Нашият екип е видян от кметския наместник, който извършва функционалността и на защита.

„ Тези кубове са тежест, обаче това е най-безопасният метод за предпазване на отровните пестициди, които се намират в тях. Преди това бяха зад тях в къщурка и бяха прибрани, с цел да се съхраняват. Преди имаше свободен достъп. Голяма неприятна миризма. Сега няма такива неща. Хората се оплакваха и по тази причина бяха прибрани в тези кубове “, съобщи кметският наместник Георги Светозаров.

За дребните села, като Еловдол, преместването им не е вид. Твърде скъпо е. Разчитат на гаранцията на всеки куб.

200 години ще карат тук?

Да, както знаете в България няма програма за премахване на такива отровни пестициди. При мен са техническите паспорти. От РЗИ постоянно идват на проверки, ако има нарушение го отстраняваме, но досега не е имало такъв случай, ББ-кубовете са в добро състояние.

В старозагорското село Опан защита или ограда също няма, а част от кубовете са наклонени на една страна.

Серия от митинги - до това доведоха складовете за пестициди в доста обитаеми места в страната. Жителите на бургаското село Атия са едни от дребното, които са довели борбата до дъно. След дълго неодобрение и против 180 000 лв. община кубовете с отровите са отстранени.

„ С общински средства, които  в следствие ще търсим способи отчасти да бъдат погасявани. Едва ли ще получим, само че въпреки всичко по линия на РИОЗ, и по линия на цялата система и нормативната база, която съществува бихме могли да получим някакви отчисления и в следствие възобновяване “, изясни заместник-кметът на Созопол Румен Кисьов.

Държавата помогна ли в този процес?

Този процес беше изцяло с експертизата на общината.

Подобни площадки за стоманобетонни контейнери има в 119 общини. Общият им брой е 1940, като в тях има 7500 тона негодни пестициди.

В още 209 склада се съхраняват останалите 2500 тона негодни препарати за растителна отбрана. Най-много има във Враца, Стара Загора, Перник и Хасково. От 2015 година Швейцария оказва помощ на страната ни да извози и унищожи отровите. Средствата са обезпечени по линия на българо-швейцарска стратегия.

„ Благодарение на тази стратегия бяха разчистени 96 склада, като са унищожени 4500 тона пестициди. В момента фокусът е върху складовете, в които се съхраняват тези боклуци за растителна отбрана. Да бъдат почистени първо те и тези боклуци в тях да бъдат унищожени, и по-късно към този момент ще можем да мислим и за стоманобетонните контейнери “, съобщи основният специалист " Управление на отпадъците и запазване на почвите " в Министерство на околната среда и водите Атанас Дишкелов.

Кубовете и складовете били проверявани от време на време.

„ Когато компанията е изпълнявала този план по обезопасяване на препаратите е поела гаранция от 300 година за съхранението им в тях, тъй че се счита, че могат да стоят доста дълъг интервал “, добави Дишлеков.

Ще издържат ли 300 година? Понеже има случаи, в които протичат?

Надявам се, че 300 години няма да чакаме да минат, но наистина има някои случаи, в които контейнерите дават някакъв дефект. В тези случаи фирмата си поема гаранцията и ги оправя. Повечето складове са зазидани, имат ограда, имат предупредителни табели и имат отговорно лице от страна на общината, което да отговаря за тях.

Очаква се вторият 5-годишен стадий на българо-швейцарската стратегия да започва скоро, с цел да се отстранен напълно складовете с пестициди. Средства за унищожаване на кубовете занапред ще се търси, а за по-бедните общини остава да чакат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР