Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се

...
Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се
Коментари Харесай

Коледа е! Честито Рождество Христово!


Тогава разучават коледните песни, основават се коледарските групи, дефинира се лидера на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят " шарени тояги ". 

Времето за коледуване е строго несъмнено от традицията - от среднощ до изгрев слънце на Коледа. В националните показа тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Вярва се, че коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

На Коледа се коли прасе. Трапезата не се подвига през целия ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а след това се събира и служи за лек на разнообразни заболявания през цялата година. 

Когато домакинът стане от трапезата, върви наведен, с цел да са по този начин приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва плява, с цел да раждат.

Имен ден имат всички, които носят имената Христо, Християн, Християна, Кристина, Радослав и техните производни.

Целият екип на Burgas24.bg  поздравява всички читатели на уеб страницата, както и всички българи с Рождество Христово! Желаем Ви доста здраве, шанс, сбъднати стремежи и положителни страсти! Весела Коледа!
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР